Radu Mazăre, trimis la muncă în închisoare. Va fi mecanic auto și tâmplar
Ultima Ora Politic Social

Cum a ajuns Radu Mazăre să fie extrădat din Madagascar. Noul președinte a pornit campania anticorupție

Radu Mazăre a fost arestat și va fi extrădat în România după o decizie extrem de rapidă a autorităților din Madagascar, deși fostul primar al Constanței a locuit fără probleme timp de doi ani în țara africană, unde a și investit în turism.

De ce s-au mobilizat subit autoritățile malgașe? Explicația stă în schimbarea de regim din ianuarie 2019, când noul președinte și guvernul său au lansat o campanie anticorupție fără precedent. Legăturile cu oamenii fostului președinte, dar și cu fiul consulului onorific al României, nu i-au mai fost de nici un ajutor lui Mazăre, condamnat la 9 ani de închisoare după un dosar al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

  • Madagascar, o țară cu 25 de milioane de locuitori cu vârsta medie de doar 19,9 ani, e afectată de o corupție cronică și mari scandaluri de achiziții publice în care toate guvernele anterioare au fost implicate.

Noul regim politic din Madagascar

În decembrie 2018, Andry Rajoelina (44 de ani) a câștigat alegerile prezidențiale cu un discurs puternic anti-corupție, el promițând instituirea de noi reguli de integritate în administrația publică și înlocuirea înalților demnitari corupți.

Fost antreprenor în domeniile IT, publicitate și media, Andry Rajoelina l-a atacat dur pe predecesorul său pentru un contract între guvernul din Madagascar și Daewoo Logistics prin care compania sud-coreeană primea în concesiune jumătate din terenul arabil al țării pentru cultivarea de porumb și palmieri pentru ulei (Sursa).

În campania electorală, Rajoelina a mizat mult pe discursul anticorupție. Potrivit BBC, candidatul a promis ”zero toleranță pentru corupție”. Imediat după ce a câștigat alegerile și a fost numit președinte, Andry Rajoelina a anunțat schimbări legislative și la conducere unor instituții-cheie în cadrul unui război cu corupția.

În februarie 2019, noul președinte a luat o nouă măsură radicală în lupta anti-corupție: a numit o respectată luptătoare din societatea civilă în fruntea Comitetului pentru Integritate. Numirea lui Sahondra Rabenarivo a fost salutată de întreaga societate civilă, dar și de alte state din regiune confruntate cu corupția cronică. Ulterior, procurorii au început să aresteze foști oficiali guvernamentali acuzați de corupție, unii dintre ei extrădați din Insulele Mauritius, unde fugiseră între timp.

Cum a stat Mazăre liniștit timp de doi în Madagascar

Până la arestarea survenită pe pe 8 mai, Radu Mazăre a stat în Madagascar timp de aproape doi ani și jumătate, din decembrie 2017, fără nici o problemă. El a ajuns la Antananarivo cu o viză de business eliberată de Ambasada Madagascar din Roma. Potrivit informațiilor G4Media.ro, Mazăre avea la acel moment un pașaport nou emis de autoritățile române, deși era sub control judiciar, ceea ce ridică semne de întrebare legate de modul în care a dobândit pașaportul.

Odată ajuns în Madagascar, Mazăre a început să facă afaceri cu oficialii guvernamentali și locali care făceau parte din regimul fostului președinte Ravalomanana.

Fostul primar al Constanței a fost ajutat de fiul consulului onorific al României în Madagascar, Lăcrămioara Toader. Fostul consul onorific al Madagascar la București, Serge Rameau, a povestit pentru Europa Liberărelația dintre Radu Mazăre și Dorin Freeman, fiul Lăcrămioarei Toader: ”înainte să fie numită consul onorific, a avut un acord de afaceri cu Radu Mazăre. Fiul ei, Dorin, a cumpărat pământ pentru Radu Mazăre, pentru că străinii nu pot cumpăra terenuri în Madagascar. I-a închiriat pe 99 de ani terenul lui Radu Mazăre și a supervizat construcția complexului turistic pe care îl deține. Relația lor s-a destrămat însă, în termeni neamicali”.

Mazăre a început să investească într-un complex turistic numit Mantasaly în localitatea Ankorikahely, potrivit Rise Project. La inaugurarea complexului său turistic au fost invitați oficiali apropiați fostului președinte, potrivit publicației locale L”Express.

Acum, Radu Mazăre va fi adus în România pentru a-și ispăși pedeapsa de 9 ani închisoare primită în 2018 în dosarul retrocedărilor fictive de terenuri de pe faleza din Constanța. El a fost arestat pe 8 mai de autoritățile malgașe, care au dat termen-limită autorităților române șase zile pentru a trimite toate documentele necesare începerii procesului de extrădare. Ministrul Justiției, Ana Birchall, a mobilizat la maximum ministerul și documentele au fost transmise la timp. Viteza și mobilizarea exemplară a guvernului român sunt fără precedent într-un asemenea caz în ultimii ani, de când PSD conduce guvernul. Potrivit informațiilor G4Media.ro, o escortă formată din polițiști români va pleca la Antananarivo până la finalul acestei săptămâni pentru a-l aduce la București pe Radu Mazăre.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.