Cu cărțile pe față. Cerere pentru Teodorovici și Mugur Isărescu
Ultima Ora Economic

Cu cărțile pe față. Cerere pentru Teodorovici și Mugur Isărescu

Comisia economică din Senat a trimis două scrisori, una ministrului de Finanțe și una guvernatorului BNR, prin care solicită transparentizarea modului de calcul sau decuplarea indicelui ROBOR de la forma de calcule a ratelor, a anunțat, joi, Daniel Zamfir.

„Comisia a decis să trimită două scrisori, una ministrului de Finanțe și alta Guvernatorului BNR, prin care să le ceară două lucruri și anume întru-cât scopul inițial pentru care ROBOR-ul a fost introdus în formula de calcul a ratelor dobânzilor a creditelor în lei prin ordonanța numărul 50 din 9 iunie 2010, privind contractele de credite pentru consumatori a fost deturnat, solicităm transparentizarea completă a modului de calcul astfel încât să se elimine orice suspiciune de manipulare sau de înțelegere de tip cartel, fie decuplarea indicelui ROBOR de la formula de calcul a ratelor și înlocuirea acestora prin preluarea bunurilor practicelor europene, un indice care să reflecte media tranzacțiilor reale din piață și nu media cotațiilor”, a anunțat, joi, președintele Comisiei economice, Daniel Zamfir.

El a mai spus că membrii comisiei au ajuns, într-o majoritate ”covârșitoare”, la concluzia într-o majoritate covârșitoare la faptul că ROBOR-ul, indicele la care se calculează astăzi ratele românilor cu credite în lei, nu are nici o legătură cu realitatea.

”ROBOR-ul s-a constat că nu este in nici un caz media tranzacțiilor care se realizează pe piață, este pur și simplu un indice care rezultă din niște aranjamente între băncile comerciale sub oblăduirea BNR”, a mai spus Zamfir.

Președintele Comisiei economice susține că Guvernul și guvernatorul BNR ar trebui să ia măsuri cu privire la transparentizarea formulei de calcul și, în urma concluziei, să revină asupra contractelor încheiate, dacă indicele nu reflectă realitatea.

„Evident dacă ROBORUL nu reflectă realitatea și așa cum am văzut el este rodul unor înțelegeri, altele decât ce ar trebui să fie și anume rodul tranzacțiilor ROBORUL fiind unul fictiv ratele românilor sunt influențate, vom vedea care este până la urmă influența directă dar ceea ce este un lucru cert este că va trebui să se renunțe la calcularea ratelor românilor în funcție de acest indice sau să se treacă la această formulă, spuneam, transparentă așa cum este practicată și în alte țări europene pentru că de foarte multă vreme iată ratele sunt calculate în raport cu acest indice care nu reflectă realitatea. Categoric că atunci când se constată că indicele nu reflectă realitatea va trebui intervenit asupra contractelor, nu eu sunt în măsură și nu noi Comisia Economică suntem în măsură să dăm soluții. Noi vă informăm asupra concluziilor după audierile de la Comisia Economică, BNR și guvernul României sunt obligați să ia măsuri ca lucrul acesta să se rezolve cât mai repede”, a adăugat Zamfir.

El a susținut, de asemenea, că ratele românilor nu au fost calculate corect în ultimii ani.

„Lucrul acesta este cert, ratele românilor nu au fost calculate în mod corect ca atare este absolut necesar să aibă, să se ia măsură urgentă. De asemenea felul în care se vor găsi și măsuri reparatorii în legătură cu acest aspect este tot de datoria guvernului României și BNR”, a conchis Daniel Zamfir.

Senatorul ALDE a anunțat că audierile Comisiei economice în cadrul anchetei desfășurate cu privire la eventuala manipulare ROBOR vor continua.

„Categoric vom continua audierile, noi avem un termen de 60 de zile în care să prezentăm raportul final, mai avem de audiat două persoane importante, sper să înțeleagă în ceasul al doisprezecelea că au obligația să vină, este vorba de directul direcției din BNR, domnul Nicolae Cinteză, căruia nu i se permite să vină la audierile Comisiei Economice. De asemenea l-am reinvitat și pe liderul grupului senatorilor PNL, care în acel moment era trezorierul unei bănci și care era unul dintre actorii principali în această operațiune de manipulare a ROBORULUI. Așteptăm ca săptămâna viitoare ca cei doi să răspundă invitațiilor noastre, după care îl vom mai invita pentru concluzii pe președintele Consiliului Concurenței și vom trage concluziile la final”, a mai spus Daniel Zamfir.

Audierile în Comisia economică a Senatului vin în contextul unor documente prezentate de Daniel Zamfir, pe 20 ianuarie, cu date despre ROBOR şi cu declaraţii contradictorii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Senatorul ALDE a vorbit despre un raport al unei investigaţii a Consiliului Concurenței începute în 2008 şi încheiate în 2011, însă care nu a fost finalizat cu nicio rezoluţie. EL a cerut Băncii Naţionale să oprescă acest mecanism artificial de calculare a ROBOR.

Pe 21 februarie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a fost audiat, alături de întregul Consiliu de Administraţie al BNR, în Comisiile economică şi buget ale Senatului. Acesta a afirmat, în şedinţa forurilor de specialitate, că a acuza că se fac manipulări pe piaţa interbancară însemnă a acuza şi Trezoreria statului că participă la aceste manipulări. Isărescu a adăugat că nu a ţinut artificial dobânda de politică monetară la 1,75%. De asemenea, el le-a transmis aleşilor că Parlamentul ar putea să intervină prin modificarea legislaţiei.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii