Criză majoră în PSD după respingerea Rovanei Plumb. Dăncilă caută înlocuitor. Cine este pe listă
Ultima Ora Politic

Criză majoră în PSD după respingerea Rovanei Plumb. Dăncilă caută înlocuitor. Cine este pe listă

Comitetul Executiv al PSD se reunește, marți, de la ora 16.00, au declarat surse din partid, pentru MEDIAFAX. Ședința are loc după ce Rovana Plumb a fost respinsă de Comisia JURI a PE pentru funcția de comisar european, iar premierul a anunțat că va face o nouă propunere în acest sens.

Întâlnirea social-democraților de marți va avea loc la sediul PSD din Kiseleff, au adăugat sursele citate.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, luni, că va propune o nouă persoană pentru funcția de comisar european, însă a precizat că nu există un conflict dovedit în cazul Rovanei Plumb sau un motiv solid pentru această respingere.

„Vreau să fie clar tuturor: Comisia JURI, prin decizia sa de astăzi (luni – n.r.), se află la originea unui conflict între legislația națională din România și cea europeană, conflict ce depășește competențele înscrise în Regulamentul de Procedură al Parlamentului, precum și în Tratatul UE. Conform legislației naționale, Rovana Plumb nu se află în niciun conflict de interese. În legislația europeană, un astfel de cadru nu numai ca nu este clar reglementat, dar situația a fost supusă unui joc politic ce lasă loc de interpretări”, a spus Viorica Dăncilă, într-o declarație de presă susținută luni, la sediul PSD.

Șeful Executivului a adăugat că va merge „de îndată” la consultările de miercuri cerute de președintele Klaus Iohannis, pe subiectul comisarului european din partea României, la fel cum șeful statului spune că va numi „de îndată” miniștrii interimari.

Printre variantele vehiculate în PSD pentru poziția de comisar european ar putea fi Mihai Fifor, Ramona Mănescu, Eugen Teodorovici, Claudia Țapardel, Victor Negrescu sau Luminița Odobescu, au declarat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi nu sunt apți pentru funcția de comisar european. Comisia a trimis o scrisoare către președintele PE.

Președintele Parlamentului European David Sassoli i-a transmis două scrisori președintelui ales al Comisie Europene Ursula von der Leyen că până când va anunța ce pași intenționează să facă, audierile comisarilor Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi în comisiile de profil.

Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene, a cerut luni României şi Ungariei să propună „persoane adecvate” şi care să corespundă portofoliilor alocate, avertizând că în caz contrar ar putea solicita alte propuneri. Aceasta „aşteaptă noi nume” din partea României şi Ungariei, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene citat de site-ul Politico.eu.

Astfel, Ungaria îl va propune pe diplomatul Oliver Varhelyi pentru funcţia de membru al Comisiei Europene, a afirmat un oficial european citat de agenţia Reuters, mediafax.ro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.