Creșterea și dezvoltarea armonioasă a tinerei generații, în atenția statului român 1
Ultima Ora Politic

Creșterea și dezvoltarea armonioasă a tinerei generații, în atenția statului român

Una dintre preocupările principale ale Guvernului și ale majorității parlamentare PSD este asigurarea condițiilor propice pentru creșterea, educarea și dezvoltarea tinerei generații. Pe fondul numărului din ce în ce mai mare a copiilor care suferă de obezitate din România, precum și în vederea conștientizării elevilor asupra importanței alimentației sănătoase și a practicării sportului, statul a demarat o serie de programe și politici publice pentru a combate îmbolnăvirea prematură a celor mici și deprinderea acestora cu un stil de viață sănătos.

Unul dintre documentele aprobate recent de Executiv este schema de ajutor de minimis privind construirea, amenajarea și dotarea a 1.000 de grădinițe cu profil sportiv în toată țara, în următorii doi ani. Programul guvernamental „gROwth – investim în copii, investim în viitor”, va fi derulat până la 31 decembrie 2020, cu o alocare multianuală de 2,35 miliarde lei, respectiv 500 de milioane de euro, urmând să fie prelungit ulterior conform reglementărilor europene în vigoare.

În acest program, vor putea accesa finanțare persoane juridice de drept privat, inclusiv organizaţii neguvernamentale, asociaţii, fundaţii, federaţii și cluburi sportive. Ajutorul oferit de Guvern este reprezentat de o sumă de până la 500.000 euro din cheltuielile eligibile, cât și în garantarea creditelor de stat în procent de maximum 50%, în vederea construirii, amenajării și dotării acestor grădinițe cu profil sportiv.

Proiectul este unul complex, ce va avea beneficii îndeosebi sociale și educaționale, pe lângă cele economice, prin crearea de noi locuri de muncă și dezvoltarea infrastructurii învățământului. În mod concret, statul urmărește prin înființarea acestor grădinițe cu profil special crearea condițiilor necesare pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor prin sport, încă de la vârste fragede.

De prevederile pozitive ale acestui demers vor beneficia, implicit, și părinții copiilor, alegerea acestor noi instituții de învățământ preșcolar fiind o alternativă viabilă în contextul insuficienței locurilor din grădinițele țării.

Condițiile pentru antreprenorii care vor intra în posesia acestei scheme de ajutor de stat sunt de a  menține, pe o perioadă de cel puțin zece ani, activitatea și profilul sportiv al acestor grădinițe, de la data obținerii autorizației de funcționare. De asemenea, beneficiarii vor trebui să asigure locuri gratuite în noile grădinițe copiilor proveniți din familii cu slabe posibilități materiale, cu un venit salarial pe persoană sub salariul minim brut. Programul mai încurajează și integrarea copiilor cu dizabilităţi, ei având prioritate la înscrierea pe locurile gratuite.

În concluzie, v-am prezentat o nouă măsură concretă a autorităților guvernamentale destinată tinerei generații, deoarece este cât se poate de firesc ca statul să aibă grijă de dezvoltarea corectă și armonioasă a copiilor noștri, astfel încât ei să crească într-un mediu pozitiv, orientați spre sport și învățătură!, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Cristina Burciu.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.