Clasa politică a furat și fură în continuare masiv din sistemul energetic român
Ultima Ora Economic Politic Social

CORUPȚIA A DUBLAT PREȚUL CURENTULUI ÎNTR-O LUNĂ: ”CLASA POLITICĂ FURĂ MASIV DIN SISTEMUL ENERGETIC”

Următoarea factrură la energia electrică îi va ustura foarte tare pe români. Prețul curentului s-a dublat față de luna trecută. Motivul: corupția. Vă prezentăm mai jos explicațiile unui economist, Claudiu Năsui:

Clasa politică a furat și fură în continuare masiv din sistemul energetic român
”Clasa politică a furat și fură în continuare masiv din sistemul energetic român. Statul, practic, a falimentat cu bună știință acest domeniu. La toate nivelurile, companiile sunt căpușate de pile, cumetrii și nepotisme. De la toți politrucii puși în consiliile de administrație și armatele de directorași, până la contractele păguboase pe care aceste mari companii de stat le semnează cu varii furnizori: totul este un grandios festival al furtului generalizat. Este mai elegant să le numim însă parteneriate public-private, deși acestea servesc doar ca paravan la contractele oferite clientelar.

Nu e de mirare că aceste companii sunt pe pierderi de ani buni. Mai vine câte un politruc din când în când și le mai șterge datoriile la stat jurându-se că de acum încolo lucrurile vor merge mai bine. De fapt nu merg deloc mai bine. Datoriile se acumulează la loc și începem iar același teatru.

În final cine plătește? Ca de obicei, noi, cetățenii plătitori de taxe și impozite, aceiași care plătim cele mai mari taxe pe muncă din Europa de est (45% direct din salariu), după care TVA 19% și supra-accize.

Acum, problema a explodat din cauza noilor taxe impuse de partidul social democrat și satelitul lor, dar s-a ajuns aici din cauza faptului că absolut toți politicienii care s-au perindat prin guvern au preferat să își umple buzunarele din CEO și alte companii asemenea, decât să le vândă. Mințindu-ne că ei se vor ocupa mai bine de companii, au tot furat și fură în continuare.

Hai să vedem mai concret ce s-a întâmplat în cazul CEO: CEO este o companie care a apărut în 2012 prin fuziunea Societății Naționale a Lignitului Oltenia cu complexele energetice Turceni, Rovinari și Craiova. Toate acestea erau companii de stat perfect privatizabile. Chiar erau companii străine interesate să cumpere, să investească și să facă profitabile companiile, dar au sărit corupții din guvern cu slogane naționaliste ca nu cumva să le ia cineva vaca de muls.

După ce au blocat privatizările (PDL la vremea aceea), politrucii au venit cu altă idee: aceea de a face coloși naționali de energie. O companie mare, dar bună. Apoi s-au prins că e mai greu să-și împartă prada politică dacă fac o singură companie, așa că au zis să facă două, una pentru fiecare gașcă, ca să nu existe discuții despre cine de unde fură. Evident că dacă tot fuzionezi companii de stat cu pierderi și datorii între ele, nu rezolvi nimic. Doar pare că faci ceva. Dar, de fapt, acesta le-a fost și scopul. Nu să oprească furtul. Ei sunt cei care furau. De ce să-l oprească?

Așa s-a ajuns la CEO, o companie rezultată din fuziunea altor companii care trebuiau privatizate prin bursă. Dar niciun politician nu a vrut să renunțe la o vacă de muls: contracte cu „băieți deștepți”, consilii de administrație plătite baban, șefi de sindicate corupți până în măduva oaselor pe care nimeni nu-i mai recunoaște. Mai multe pe acest subiect am discutat și în unul din videourile Tineri in Politica, disponibil aici: https://youtu.be/JOdgGIlUh48.

Deja se apropie momentul în care e prea târziu. Am lăsat acești paraziți să fure prea mult. Ce investiții? Ei n-au gândit decât pe termen ultra-scurt, cum pot să mai scoată un ban din companie. După ei potopul”.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.