Parlamentul votează desființarea Secției Speciale de investigare a magistraților
Parlamentul votează desființarea Secției Speciale de investigare a magistraților
Ultima Ora Politic

CONTRE între Tudorel Toader și Florin Iordache. Protocoalele SRI -DNA bagă râcă între cei doi

CONTRE între Tudorel Toader și Florin Iordache. Protocoalele SRI -DNA bagă râcă între cei doi

Curtea Constituţională verifică doar constituţionalitatea unei legi sau a unei Ordonanţe date de Guvern, astfel că nu poate fi sesizată în legătură cu protocoalele de colaborare încheiate de instituţiile din justiţie şi serviciile de informaţii pentru că protocolul nu este un act normativ, a explicat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Afirmaţia ministrului vine la scurt timp după ce deputatul PSD Florin Iordache a confirmat, la Antena 3, că Parlamentul va sesiza CCR pe tema protocoalelor.

Tot pe subiectul protocoalelor, Toader a explicat că Executivul nu poate da o Ordonanţă pentru revizuirea hotărârilor judecătoreşti pronunţate în baza acestor protocoale pentru că s-ar substitui Legiuitorului, în condiţiile în care în Parlament există deja un proiect de lege privind aprobarea OUG 6. Ministrul a catalogat sesizarea făcută de Guvern la CCR pe tema formării completurilor de cinci judecători drept una bine argumentată şi a atras atenţia că există într-adevăr un conflict de natură constituţională pentru că puterea judecătorească s-a substituit puterii legislative prin amânarea intrării în vigoare a unei legi.

„Vorbeam de o eventuală revizuire a hotărârilor date pe bază de protocoale. Dar nu uitaţi că Guvernul nu se poate substitui Parlamentului în opera de legiferare. Au fost decizii CCR, eram judecător când s-a stabilit că ordonanţă e neconstituţională în condiţiile în care Guvernul, prin legiferarea aceasta, se substituie Parlamentului şi preia de la Legiuitor ce are în dezbatere. În condiţiile de astăzi există în Parlament un proiect de lege privind aprobarea OUG 6, aia cu protocoalele. Deci Gvernul nu poate da o Ordonanţă, pentru că s-ar substitui legiuitorului”, a explicat joi în Parlament ministrul Justiţiei, potrivit news.ro.

Întrebat dacă aceste protocoale ar putea fi declarate neconstituţionale, Toader a spus că CCR nu poate fi sesizată în acest sens, pentru că instituţia verifică doar constituţionalitea unei legi sau a unei Ordonanţe, însă protocolul nu este un act normativ.

„CCR nu verifică decât constituţionalitatea unei legi sau ordonanţe. Protocolul nu e nici lege şi nici OUG, deci CCR nu poate fi sesizată cu aşa ceva”, a sublinait Toader.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.