Polonezii au început producţia de gaze în România!
Federația Patronală Petrol și Gaze spulberă Guvernul. Cere măsuri imediate
Ultima Ora Politic

Construirea rețelelor de energie electrică și gaze naturale, un nou pas pentru revitalizarea satului românesc

Extinderea PNDL pentru construirea rețelelor de energie electrică și gaze naturale, un nou pas pentru revitalizarea satului românesc

Programul Național de Dezvoltare Locală a fost completat de către Guvern și majoritatea parlamentară PSD, prin lărgirea paletei de finanțare a proiectelor de infrastructură inițiate de autoritățile locale. Astfel primăriile vor primi bani mai mulți pentru dezvoltarea localităților, după ce plenul Camerei Deputaților a adoptat săptămâna trecută Proiectul de Lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.28/2013 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală.

De acum, autorităţile administraţiei publice locale vor putea accesa fonduri de la bugetul de stat și pentru finanţarea sistemelor de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale, față de cele existente până în prezent: sănătate, educație, energie termică, iluminat public, transport, salubrizare, cultură, culte, locuire, sport, construire de școli și grădinițe, drumuri, poduri și podețe, sisteme de alimentare cu apă și canalizare, etc.

Actul normativ are ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.28/2013 pentru aprobarea PNDL și va permite autorităților locale să acceseze fonduri de la bugetul de stat pentru finanţarea construirii/modernizării/reabilitării/extinderii sistemelor de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale, în scopul armonizării prevederilor Programului de dezvoltare locală cu cele ale Legii nr.123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale.

Creşterea calităţii vieţii în România presupune investiţii în infrastructurile care asigură accesul populaţiei la utilităţi şi servicii publice de bază: alimentare cu apă, canalizare, transport, educaţie, sănătate. Cu toate acestea, în lipsa unui acces universal la energie electrică şi, acolo unde este posibil, la gaze naturale, funcţionarea şi, implicit, furnizarea celor mai multe servicii publice este imposibilă.

Programul Naţional de Dezvoltare Locală urmăreşte cofinanţarea proiectelor derulate de autorităţile administraţiei publice locale, în vederea creşterii calităţii vieţii în localităţile ţării, a reducerii decalajelor dintre mediul urban şi cel rural, precum şi dintre localităţile mici şi cele mari, fiind unul dintre instrumentele primordiale ale Guvernului și majorității parlamentare PSD în scopul revitalizării satului românesc.

Am încredere că prin această lege vom asista la pași concreți în ceea ce înseamnă dinamizarea ritmului de  dezvoltare a localităților din România, mai ales a celor din zona rurală. Extinderea finanțărilor prin PNDL va facilita realizarea unor investiții de maximă necesitate, astfel încât locuitorii satelor românești să dispună de condiții de trai și servicii publice de nivel european!, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Alexandra Presură.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.