Uniți pentru dezvoltarea Moldovei. De 30 de ani stagnează
Ultima Ora Politic

Construcția autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, cel mai important proiect al ieșenilor și al Moldovei

Construcția autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, cel mai important proiect al ieșenilor și al Moldovei

Deputatul Camelia Gavrilă susține construcția autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, cel mai important proiect al ieșenilor și al Moldovei

Este o certitudine și o realitate faptul că deputatul ieșean Camelia Gavrilă a susținut public construcția autostrăzii A8 – Autostrada Unirii, prin numeroase declarații politice, declarații de presă, participări la dezbateri și emisiuni tematice, cât și în cadrul ședințelor de Plen ale Camerei Deputaților. Votul exprimat astăzi, 7 noiembrie 2018, în cadrul ședinței de Plen a Camerei Deputaților confirmă acest fapt: deputatul ieșean a votat în favoarea proiectului pe care toți ieșenii îl așteaptă: construcția autostrăzii Iași-Târgu Mureș, un proiect valoros care va însemna dezvoltare economică, integrarea într-o rețea de infrastructură modernă, fluidizarea traficului rutier, schimburi comerciale, efecte în plan turistic și cultural.

 

Din nefericire, au apărut în spațiul public dezinformări cu privire la poziția deputatului ieșean față de proiectul autostrăzii A8, interpretări eronate, informații scoase din context, transmise prin intermediul canalelor de socializare, având drept scop discreditarea doamnei Camelia Gavrilă.

 

Aceste idei vehiculate cu rea-voință sunt infirmate de înregistrările video și stenogramele incontestabile ale ședinței Camerei Deputaților din data de 05 noiembrie 2018, în care deputatul Gavrilă sublinia: ”Au fost atât de multe argumente, s-au dat detalii tehnice, s-au adus argumente culturale, argumente istorice, argumente economice, încât repetarea lor ar da doar sentimentul unei asocieri şi atâta tot.

 

E firesc să se întâmple acest lucru. E firesc să votăm acest proiect. E firesc să găsim o formă prin care toate regiunile să se adune într-o reţea de comunicare şi de infrastructură de calitate, aşa cum şi spre Sud trebuie să fie autostradă, aşa cum relaţia cu Republica Moldova este extrem de importantă.

 

Nu doar argumentele sentimentale sunt cele care trebuie să predomine în acest moment, ci argumentele logice, de respect faţă de toate zonele ţării, de încercare de a găsi structura care să le unească şi de a trece dincolo de proiectele, să spunem, din zonele noastre. Fiecare avem proiecte personale, proiecte regionale. S-a creat o falsă impresie de rivalitate între zone diferite; cu cât mai multe autostrăzi, cu atât mai bine. E loc pentru fiecare proiect să se decupeze şi să lege lucrurile. Şi e bine să căutăm aspectele care ne unesc, nu aspectele care ne diferenţiază.

 

Dincolo de bucuria şi de sentimentul cultural al acestei legături între Republica Moldova, Moldova, regiunea noastră, Transilvania, îmi păstrez totuşi luciditatea să-mi dau seama că această lege are valoare mai mult de semnal. Că decizia va trebui luată la nivel guvernamental, că fondurile vor trebui să fie găsite, că e un proiect de distanţă, de durată.

 

Important este că s-a dat semnalul şi cred că… aş fi aşteptat mai multă unitate şi mai multă implicare şi din partea unor colegi de-ai noştri din diferite judeţe.”

 

Deputatul ieșean declară: În calitate de promotor al proiectelor și opțiunilor ieșenilor, pe care îi reprezint în Parlamentul României, sunt datoare să susțin acest proiect fundamental pentru dezvoltarea Moldovei, precum și plasarea sa prioritară pe ordinea de zi a Parlamentului. Indiferent de opțiunile, discuțiile sau obligațiile politice, voi susține constant proiectele ieșenilor, fără ezitări, așa cum am făcut-o întotdeauna. Suntem în fața unui vot important care închide o etapă –  cea a dezbaterilor, a referirilor la oportunități, costuri, variante alternative, tensiune politică, dar deschide și o etapă mult mai complexă – translarea în realitate, în fapt, a unei prevederi legislative prin bugetare, accesare de fonduri naționale și europene, coerență, susținere politică și guvernamentală, consecvență într-un proiect amplu, ce trebuie finalizat cât mai curând. 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.