Conferința internațională «30 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa de Est»
Ultima Ora Politic

Conferința internațională «30 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa de Est»

În declarația sa politică ,,Diplomația culturală a fost pe agenda conferinței internaționale «30 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa de Est. Rolul diplomației culturale în dezamorsarea conflictelor înghețate». Un eveniment de succes și un pas înainte pentru un viitor bazat pe cooperare și sprijin reciproc“, deputatul nemțean Ciprian-Constantin Șerban felicită organizatorii conferinței internaționale ce a avut loc la București în perioada 1-2 aprilie 2019. ,,Între 1-2 aprilie 2019, Fundația Română pentru Democrația a organizat conferința internațională «30 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa de Est. Rolul diplomației culturale în dezamorsarea conflictelor înghețate». S-au scurs 3 decenii de la căderea regimurilor comuniste din Europa de Est, anul 1989 redând Europei libertatea și spiritul democratic. Pe parcursul acestor trei decenii țara noastră a fost sprijinită în reinițierea relațiilor diplomatice, relații care au stat la baza dezvoltării unor parteneriate ce ne-au condus către Uniunea Europeană. Consolidarea acestei poziții a fost posibilă printr-o evoluție în societate dar și printr-un permanent dialog. În acest sens, evenimentul de marcare a ,,30 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa de Est“ a dezbătut rolul diplomației culturale și al dialogului ca instrumente și potențiale surse de dezamorsare a conflictelor”, a declarat deputatul PSD.

Ciprian-Constantin Șerban menționează în continuare: ,,Alături de domnul președinte Emil Constantinescu, evenimentul a reunit participanți din țară cât și din străinătate, conferențiari și personalități implicate în inițiative pentru o pace globală, cum ar fi: Mann-Hee Lee, președintele HWPL din Coreea de Sud, Amir Aziz, imanul Comunității Islamice din Germania, Vaidya Nathan, secretar general al Comunității Hinduse din Germania, și alții. S-a dialogat pentru o mai bună înțelegere a mecanismelor diplomatice ce au susținut dialogul între comunitățile sociale și religioase din zonele unde au existat conflicte. S-a făcut recurs și la problematica Balcanilor de Vest pe baza trecutului recent, în acest sens fiind susținute comunicări de către foști șefi de state precum Boris Tadic, președintele Serbiei între 2004-2012, Rexhep Meidani, președintele Republicii Albania între 1997-2002 și pe Mladen Ivanić, membru al Administrației Prezidențiale a Bosniei și Herțegovinei. Discuțiile s-au focalizat pe acțiuni comune pentru menținerea unei păci durabile în această regiune atât de apropiată cultural de România.

O altă sesiune a conferinței a adus în discuție Forumul Marea Baltică – Marea Neagră, axat pe dezvoltarea acestei regiuni aflată într-o zonă de convergență a unor interese economice și politice ce pot declanșa conflicte majore în lipsa unui solid consens diplomatic. În cadrul conferinței s-au pus bazele unei inițiative pentru pace globală prin declarația de la București pentru pace și înțelegere, la care au fost prezenți și reprezentanți ai unor organizații internaționale pentru crearea premiselor unei societăți pașnice, precum Coaliția Interparlamentară pentru Etică Globală, Grupul Marmara, International Centre for Baltic – Black Sea Studies and consensus practices, etc“.

Ciprian-Constantin Șerban conchide: ,,Conferința a adus laolaltă reprezentanți de seamă, diplomați, foști oameni de stat, organizații non-guvernamentale și lideri ai unor grupuri religioase ce s-au implicat în estomparea unor conflicte înghețate de-a lungul timpului, și care depun în continuare eforturi pentru promovarea diplomației culturale. Felicităm organizatorii pentru acest eveniment ce reprezentă un pas înainte pentru un viitor bazat pe cooperare și sprijin reciproc, și sperăm ca România să fie din ce în ce mai prezentă în această zonă a diplomației culturale, o zonă a statelor mature din punct de vedere geopolitic“.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.