Conducerea postului public de radio nu știe când să dea pe post declarațiile președintelui Klaus Iohannis
Ultima Ora Politic Social

Conducerea postului public de radio ”nu știe” când să dea pe post declarațiile președintelui Klaus Iohannis

Dileme la Radioul Public, condus de Georgică Severin. Șeful postului public a trimis în ultima lună două adrese către Consiliul Național al Audiovizualului pentru a cere clarificări legate de legea de funcționare a postului public (lege care nu ține de activitatea CNA).  

Concret, conducerea postului public de radio nu știe când să dea și când să nu dea pe post declarațiile președintelui Klaus Iohannis.

Nu știe când declarațiile lui Iohannis sunt subiect de interes și când nu. Ce a răspuns CNA, în continuare.

Totul a pornit în momentul în care Radioul public a fost acuzat că nu a dat în direct o declarație a președintelui.

Cum a justificat Radioul această decizie?

Prin faptul că există un articol din legea de funcționare a radioului public și a TVR pe care nu îl înțeleg, drept pentru care au cerut ajutorul CNA.

Ce zice articolul? Că:

„Serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune sunt obligate sa transmita, cu prioritate si in mod gratuit, comunicatele sau mesajele de interes public primite de la Parlament, Presedintele Romaniei, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii sau de la Guvern.”

Problema este că Radio România nu știe ce înseamnă „cu prioritate”.

Prima solicitare vine la CNA pe 18 Aprilie:

„Preocupați, în mod constant, de îndeplinirea la cele mai înalte standarde a misiunii publice cu care am fost învestiți, vă aducem în atenție o problemă legată de interpretare a unor dispoziții legale.

În cursul săptămânii trecute, SRR a primit acuzații că ar fi încălcat legea prin faptul că nu a transmis în direct o declarație oficială a Președintelui României, acuzațiile mergând până la folosirea termenului de cenzură.

Menționăm, în context, că pasaje substanțiale din aceste declarații ale Președintelui au fost difuzate de postul de radio România Actualități în cadrul primului buletin de știri care a urmat, fiind reluate de circa 14 ori în programele de știri care au urmat, până a doua zi la prânz.

În acest context, ne adresăm instituției pe care cu onoare o reprezentați, solicitându-i opinia legată de interpretarea acestei prevederi legislative. În speță, întrebarea este: sintagma „cu prioritate” este echivalentă cu transmisiunea în direct a respectivelor comunicate sau mesaje?

Facem precizarea că Societatea Română de Radiodifuziune a difuzat și va difuza în continuare mesaje și comunicate de la instituțiile prevăzute la art 9 din Legea nr 41/1994 de fiecare dată când vom fi avertizați în prealabil că aceste mesaje sunt de interes public.

Radio Public a revenit câteva zile mai târziu, pe 23 aprilie, cu o nouă adresă, cu o altă preocupare legată tot de președintele Klaus Iohannis.

Ce i-a răspuns CNA (fragmente):

„CNA nu are nicio competență legală în organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune.

Cu privire la fondul problemei formulate de Societatea Română de Radiodifuziune, respectiv interpretarea sintagmei „cu prioritate” prevăzută la art 9 din Legea nr 41/1994, menționăm că interpretarea legală se realizează printr-un act normativ interpretativ de același nivel cu actul vizat, potrivit art 69 din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, cu modificările și completările ulterioare.

În opinia noastră, având în vedere dispozițiile art 9 din Legea 41/1994, care fac referire la „comunicatele sau mesajele de interes public primite de la Parlament, Președintele României, Consiliul Suprem de Apărare a Țării sau de la Guvern”, fără nicio restrângere a comunicatelor și mesajelor primite de la aceste instituții.

Înțelegem că revine autorității emitente să stabilească dacă obiectul comunicatelor sau mesajelor respective este sa nu „de interes public”, în sensul Legii nr 41/1994.

Referitor la afirmații potrivit căreia „Președintele României în funcție și-a declarat oficial candidatura pentru un nou mandat”, precizăm că desfîșurarea campaniei electorale pentru alegerea Președintelui României se realizează potrivit Legii nr 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în cadrul calendarului ce va fi stabilit printr-o hotărâre a Guvernului adoptată potrivit acestei legi. (…)„până la declanșarea alegerilor pentru Președintele României, nicio persoană nu poate avea calitatea recunoscută de lege de candidat pentru aceste alegeri.

(…) În ce privește difuzarea unor declarații ale Președintelui României de postul de radio România Actualități, Compartimentul Reglementări nu poate face nicio apreciere, întrucât această situație vizează activitatea de monitorizare.

Cu privire la intenția SRR de a difuza mesaje și comunicate de la instituțiile prevăzute la art 9 din Legea nr 41/1994, sunt incidente dispozițiile art 10 alin (4) din Legea audiovizualului nr 504/2002, conform căruia orice exercitare a controlului conținutului programelor trebuie să se facă a posteori.”

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.