Lovitură pentru Opoziție. Florin Iordache nu acceptă sesiunea extraordinară a Parlamentului
Ultima Ora Politic

Comisia Iordache IGNORĂ raportul MCV. Modifică Codul de Procedură Penală

Comisia Iordache IGNORĂ raportul MCV. Modifică Codul de Procedură Penală

Modificările Codului de Procedură Penală au intrat iar în dezbaterile Comisiei Iordache. Actualele proiecte sunt discutate mai departe, în ciuda raportului MCV care cerea reluarea acestora de la stadiul zero.

În şedinţa de marţi, Comisia a votat modificarea articolului 15, care se referă la „Condiţiile de punere în mişcare sau de exercitare a acţiunii penale”. A fost eliminată formula „indicii temeinice”, care înlocuise în prima variantă a proiectului formula „presupunere rezonalibă” din textul în vigoare.

„Acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită când există probe din care să rezulte că o anumită persoană a săvârşit fapta şi nu există cazuri care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acesteia.” – este noua formă a articolului 15.

Opoziţia propusese să se revină la conceptul actual din lege – „presupunerea rezonabilă”. A fost însă adoptat amendamentul propus de PSD şi ALDE, în forma de mai sus.

În varianta anterioară, Comisia îşi însuşise propunerea Ministerului Justiţiei: „Acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită când există probe din care rezultă indicii temeinice că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există cazuri care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acesteia.”

Forma în vigoare în acest moment: „Acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită când există probe din care rezultă presupunerea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există cazuri care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acesteia.”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.