Codruței Kovesi i se fabrică noi dosare goale: Acuzată că ”A folosit exprimări inadecvate” 1
Ultima Ora Justiție Politic

Codruței Kovesi i se fabrică noi dosare goale: Acuzată că ”A folosit exprimări inadecvate”

Laura Codruța Kovesi este cercetată pentru noi abateri disciplinare, ce vor fi discutate de către Secția pentru procurori de la CSM, miercuri. Acțiunile au fost formulate împotriva fostei șefe DNA de Inspecţia Judiciară și este vizat și fostul adjunct Marius Iacob.

În cazul fostului procuror-şef al DNA vor fi făcute cercetări pentru noi abateri, iar momentul coincide total nepotrivit cu faptul că se apropie preluarea mandatului său de procuror-șef european. Una dintre abateri se referă la manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu. Astfel, împrejurările au fost identificate în înregistrări audio care au fost făcute publice în media românească, pe data de 18 iunie 2017.

„În concret, procurorul-şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii şi credibilităţii instituţiei generate de decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare ‘cu miniştri’, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul dintre criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate”, se arată în cererea formulată de către Inspecţia Judiciară.

Laura Codruța Kovesi mai este acuzată și că a folosit faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat.Natura comportamentului său a generat în rândul opiniei publice un sentiment de indignare. Dar și de dubiu legat de respectarea principiilor Constițuției sau a legilor, precum și de imparțialitatea pe care ar trebui să o aibă procurorii, mai precizează IJ.

„Atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii”,se mai arată în documentul oficial formulat de IJ. Laura Codruța Kovesi a folosit și anumite expresii sau cuvinte cu caracter denigrator, precum „lași”,”bârfitori” sau „infractori”. Aceasta a mai făcut referire la un dosar penal,  încălcând astfel obligaţia de rezervă şi normele de conduită ataşate profesiei de magistrat, potrivit Mediafax.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.