CNA ia la puricat televiziunile pentru crimele din Caracal 1
Ultima Ora Politic

CNA ia la puricat televiziunile pentru crimele din Caracal

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a primit șase reclamații în cinci zile de când posturile de televiziune relatează cazul crimelor din Caracal, scrie paginademedia.ro.

Modul în care s-a văzut pe TV cazul de la Caracal a fost reclamat de telespectatori, dar și de organizația ActiveWatch, potrivit informațiilor Paginademedia.ro.

În general, reclamațiile se referă la posturile de știri și la cum au reflectat tragedia, la faptul că acestea au speculat, pentru audiență, durerea rudelor celor două adolescente ucise.

ActiveWatch, de exemplu, reclamă o emisiune Antena 3 în care au fost prezentate imagini cu familia uneia dintre tinere, surprinsă în momentul în care a aflat că adolescenta a fost ucisă.

Pe lângă cele șase reclamații, CNA a decis să facă și o monitorizare de linie a principalelor posturi de televiziune (cele de știri și marile generaliste, plus posturile locale din Olt și Dolj), pentru a vedea cum a fost reflectat cazul.

Ca procedură, cele câteva zeci de ore de emisiuni pe acest subiect vor fi transcrise sub formă de text de către departamentul de monitorizare al CNA. Apoi, când rapoartele sunt finalizate, vor intra în discuție în ședința publică a CNA.

Amintim că posturile de știri au difuzat duminică imagini cu familia îndurerată a Alexandrei Măceșanu, imediat după ce părinții au aflat că criminalul și-a recunoscut vina.

Consiliul Național al Audiovizualului a dat ieri un comunicat, prin care îndeamnă televiziunile să trateze cazurile „cu decență și responsabilitate”.

„Membrii CNA le reamintesct radiodifuzorilor obligația de a trata cu decență și responsabilitate acest subiect și de a respecta, în cadrul programelor audiovizuale, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, protecția demnității umane și a dreptului la propria imagine, precum și asigurarea informării corecte – prevăzute în legislația audiovizualului”, notează același document.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.