Ciucă a retras majorarea salariilor
Ciucă a retras majorarea salariilor
Social Ultima Ora

Ce le-a oferit Ciucă sindicatelor din educație. 1.500 de lei, în fiecare an în luna octombrie, până în 2027

Premierul Nicolae Ciucă a avut vineri o nouă rundă de negocieri cu sindicale din educațieîn vederea stopării grevei declanșate de aceștia.

Ciucă le-a oferit din nou creșteri salariale, și chiar un bonus lunar de 1.500 de lei până în anul 2027.

„Am avut discuţii cu membrii Guvernului. Cerinţa noastră a fost cea pe care toată lumea o ştie, şi anume să se aplice integral de la 1 ianuarie 2024 acea grilă de salarizare.

Guvernul României a spus clar că nu poate oferi această creştere. Singurul lucru pe care poate să-l facă este acela de a acorda în loc de 40% cât au promis iniţial, 45% şi suplimentar să se acorde până în 2027, în fiecare an, pe 5 octombrie, suma de 1.500 de lei. Aceasta este oferta Guvernului. Noi vom consulta oamenii, pentru că aşa cum am spus mereu: oamenii sunt cei care au declanşat greva, oamenii sunt cei care hotărăsc dacă încetează sau nu”, a spus Hăncescu.

Simion Hăncescu, liderul FSLI
Simion Hăncescu, liderul FSLI

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a susţinut că nu este normal să existe presiuni în a se renunţa la grevă.

„Nu este normal să se întâmple aşa ceva. Nimeni nu are voie să forţeze pe cineva să intre în grevă sau să forţeze pe cineva să iasă din grevă. Este drept constituţional. Este o mare greşeală care nu face altceva decât să crească starea de tensiune din învăţământ şi nu cred că este cazul.

Le-am şi transmis reprezentanţilor Guvernului că în momentul de faţă există o revoltă foarte mare în cancelarii şi indiferent cum se va termina această acţiune de protest, doar colegii vor hotărî dacă nu au rezultatele pe care le scontau, automat se poate ajunge şi la aşa ceva. Urmează să stabilim la discuţiile ulterioare cu domnul Boloş. Acum colegii au solicitat dacă se pot acorda.

Acţiunile de protest să ştiţi că nu vizează numai creşteri salariale. Pe noi ne interesează până la urmă şi investiţiile totale în sistemul de învăţământ. Dorinţa noastră este să ajungem rapid la acel 15% din bugetul general consolidat, care în procent din PIB cam tot acelaşi lucru înseamnă.

Deci, dacă vrem să vedem că într-adevăr legile învăţământului preuniversitar şi universitar sunt cu adevărat funcţionale, atunci automat trebuie să ai şi finanţare corespunzătoare. Este examenul de maturitate pe care îl dă clasa politică în maximum şase luni”, a subliniat Nistor.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.