Ciolacu și Oprișan s-au înjurat și acuzat reciproc de sabotarea PSD 1
Ultima Ora Politic Social

Ciolacu și Oprișan s-au înjurat și acuzat reciproc de sabotarea PSD

Președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, s-au înjurat și s-au acuzat reciproc de sabotarea PSD, sâmbătă la ședința informală a PSD de la Neptun.

Cei doi s-au înjurat și s-au acuzat reciproc pentru sabotarea PSD după ce Oprișan a spus că a pierdut alegerile europarlamentare la Vrancea cu intenție, pentru a-l compromite pe Dragnea, arată revista22.ro.

„Contre nu aș spune că au fost, că sunt păreri divergente și într-o familie putem avea păreri diferite, nu trebuie să vorbească un singur coleg și toți să fie de acord. Trebuie să discutăm până ajungem la opinia potrivită. Au existat discuțîi divergente nu doar între Oprișan și Ciolacu, dar toți vom merge în aceeași direcție după această întâlnire”, a zis Viorica Dăncilă, la plecarea de la întrunire.

Ea a spus că-și ”simte aproape” colegii.

Viorica Dăncilă a spus că își dorește nume noi, tineri din PSD, care să iasă în față și și-a arătat susținerea față de Daniel Suciu, liderul grupului parlamentar din Camera Deputaților, la conducerea executivă a PSD.

La aceeași întâlnire, ministrul Finanțelor și-a arătat disponibilitate de a candida la președinție din partea PSD dar Viorica Dăncilă a reluat tema sondajelor interne, singurele care vor stabili cu ce candidat va merge partidul la prezidențiale.

„Toţi cei care şi-au anunţat candidatura până în acest moment (vor fi sondaţi – n.r.) şi îşi vor mai anunţa candidatura până la jumătatea săptămânii viitoare. Sunt trei, cred că mai sunt colegi sau colege care vor. În democraţie trebuie să iei în calcul dorinţa fiecăruia. Într-un partid care într-adevăr îşi doreşte să câştige alegerile prezidenţiale trebuie să vedem care este cea mai bună opţiune”, a declarat premierul Viorica Dăncilă la Neptun, citată de Agerpres. Premierul, care deține și șefia interimară a PSD până la Congresul din 29 iunie a refuzat să facă referire la vreun potențial candidat la președinție, pe motiv că nu vrea să fie părtinitoare.

„Premierul poate ajută candidatul cu care vom merge, dar nu vreau să fac referire la unul dintre colegi pentru că nu ar fi corect. Vreau să fac referire la toţi colegii mei pentru că eu îi apreciez şi îi stimez pe toţi colegii şi nu aş vrea să fiu părtinitoare. Sunt preşedintele PSD pentru toţi colegii. Din punct de vedere al premierului cred că, prin măsurile pe care le vom lua în perioada următoare, pe lângă prestaţia candidatului nostru, pe lângă proiectul pe care va veni, este important că din punct de vedere guvernamental – pentru că va candida pe sigla PSD – să luăm cele mai bune măsuri, astfel încât să aducem aport (sic!) pentru candidatul respectiv”, a adăugat liderul interimar al PSD.

Eugen Teodorovici a anunțat sâmbătă, la Neptun, că ar fi dispus să candideze la prezidențialele din acest an din partea PSD. Premierul Viorica Dăncilă a confirmat informația. Înainte de Teodorovici și-au mai arătat disponibillitatea de a candida la președinția României Liviu Pleșoianu și Șerban Nicolae.

Candidatul PSD ar urmă să fie stabilit la Congresul din 29 iunie la care va fi ales și președintele PSD după ce locul a fost lăsat de Liviu Dragnea, condamnat la închisoare cu executare pe 27 mai. Șefia interimară a PSD este asigurată de Viorica Dăncilă, fost președinte executiv al PSD, aleasă la congresul din martie trecut, convocat de Dragnea pentru înscăunarea protejaților săi și îndepărtarea indezirabililor.

Pesediștii urmează să-și aleagă la congresul extraordinar din 29 iunie trei lideri importanți: președintele de partid, președintele executiv și secretarul general. De asemenea, social-democrațîi își vor modifică statutul, programul politic al Guvernului și vor discuta în linii mari despre candidatul la alegerile prezidențiale.

Acestea sunt subiectele care vor fi dezbătute la întâlnirea informală de pe malul mării a conducerii partidului cu interimară la conducerea partidului, premierul Viorica Dăncilă, rămasă președinte după condamnarea șefului PSD și încarcerarea să la Rahova, după ce a primit trei ani și jumătate cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman.

Până acum, Viorica Dăncilă nu are contracandidat la funcția de președinte al PSD, așa că negocierile vor viza celelalte posturi: de președinte executiv și de secretar general, precum și cele de la ministerele de forță din guvern. E vorba de Ministerul Dezvoltării și de cele două posturi de vicepremier, rămase neocupate, dar și de posturile ocupate de cei deveniți indezirabili după condamnarea la închisoare a protectorului lor.

Potrivit surselor HotNews.ro pentru funcția de președinte executiv își doresc să între în competiție:

Ecaterina Andronescu,

Daniel Suciu,

Titus Corlătean,

Marian Oprișan.

Pentru postul de secretar general:

Felix Stroe,

Robert Cazanciuc,

Codrin Ștefănescu.

„Marian Oprișan își dorește funcția de președinte executiv, iar Niculae Bădălău dorea postul de secretar general”, scrie Hotnews, care citează surse din partid.

Acestora li s-ar fi sugerat să nu candideze pentru a nu afecta și mai tare imaginea partidului ”și așa făcută praf”.

Cu șanse mari pentru funcția de președinte executiv este dat Daniel Suciu, care a fost susținut de Dragnea pentru șefia grupului parlamentar din Camera Deputaților. În funcție de negocierile și discuțiile de la mare, lui Daniel Suciu i s-ar putea oferi postul de președinte executiv în schimbul renunțării la funcția de ministru al Dezvoltării Regionale. Portofoliul este dorit de Marian Oprișan care intentionează să propună un nume la viitoarea remaniere.

Pentru secretar general, liderul PSD Constanța Felix Stroe pare a avea cea mai mare susținere dar lucrurile se pot modifică la ședința din weekend.

De asemenea, numele lui Orlando Teodorovici și Mihai Fifor apar în sondajele interne pe care le fac social-democrațîi pentru candidatura la alegerile prezidențiale.

Va fi luată în discuție și remanierea guvernamentală, preconizată să aibă loc după congresul din 29 iunie.

Vizați ar fi:

Carmen Dan – Ministerul Afacerilor Interne

Petre Daea – Ministerul Agriculturii

Bogdan Trif – Ministerul Turismului

Daniel Suciu – Ministerul Dezvoltării – agreat pentru șefia executivă a PSD

Răzvan Cuc – Ministerul Transporturilor

Cele două postri de vicepremeri rămase vacanțe.

Există mai mult variante discutate în interiorul partidului privind modificarea componenței Guvernului: remanierea care ar urmă să fie validată de președintele Iohannis și reorganizarea guvernamentală care are nevoie de validare în parlament.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.