Regele Charles și Regina Camilla
Regele Charles și Regina Camilla
Exclusiv Externe Ultima Ora

Zi istorică în Marea Britanie. Regele Charles al-III-lea, va fi încoronat. Este prima ceremonie după 70 de ani

Marea Britanie organizează sâmbătă încoronarea Regelui Charles al III-lea, printr-o ceremonie de proporții.

În vârstă de 74 de ani, Charles al III-lea a devenit rege imediat după moartea mamei sale, regina Elizabeth a II-a.

Charles şi soţia sa, Camilla, urmează să plece de la Palatul Buckingham la ora 10:20 (12:20, ora României). Procesiunea spre Westminster Abbey va trece prin centrul Londrei, pe lângă mulţimea care se va alinia pe Mall – bulevardul ce duce către Buckingham Palace şi unde unii dintre fanii regalităţii au campat încă de miercuri. Charles şi Camilla vor călători în trăsura de stat a Jubileului de Diamant pentru această etapă a călătoriei şi în trăsura de stat de aur pe drumul de întoarcere la palat.

Ceremonia de încoronare de la Westminster Abbey din Londra este programată să înceapă la ora locală 11:00 (13:00, ora României).

După o slujbă de două ore, regele şi regina se vor întoarce la palat într-o procesiune. Ei vor saluta apoi mulţimea din balconul palatului regal, încheind principalele evenimente ale zilei la ora locală 14:30 (16:30, ora României).

Charles, care a deţinut anterior titlul de Prinţ de Wales, are doi copii cu prima sa soţie, prinţesa Diana: moştenitorul tronului, prinţul William, şi fiul mai mic, Harry, care s-a mutat în Statele Unite pentru a locui cu soţia sa Meghan.

Charles va fi încoronat alături de cea de-a doua soţie a sa, Camilla. Iubiţi din tinereţe, cuplul este căsătorit de 18 ani.

Timp de aproape o mie de ani, regii şi reginele Angliei şi Marii Britanii au fost încoronaţi la Westminster Abbey din Londra, în cadrul unei ceremonii care s-a schimbat foarte puţin de-a lungul secolelor.

În timpul slujbei de la Westminster Abbey, Charles va pune mâna pe Biblie şi va depune jurământul. El va fi uns cu ulei sfânt (mir) pe mâini, pe piept şi pe cap şi va primi obiecte simbolice ale regalităţii – pinteni de aur, săbii, brăţări, un glob, un inel, o mănuşă, un sceptru şi un toiag.

În catedrală, 2.200 de invitaţi vor umple băncile. Este o audienţă semnificativ redusă faţă de cei 8.000 de invitaţi care au participat la încoronarea reginei Elizabeth în 1953, dar familia regală încearcă să dea momentului o dimensiune mai discretă, potrivită cu timpurile.

Regina Elisabeta a-II-a
Regina Elisabeta a-II-a

Aproximativ 100 de şefi de stat vor fi prezenţi, inclusiv monarhi în funcţie. Respectând o tradiţie istorică, preşedintele Joe Biden nu va fi prezent, dar prima-doamnă Jill Biden va reprezenta oficial Statele Unite.

Charles va depune jurământul tradiţional, care poate fi modificat doar printr-un act al Parlamentului. Dar, în timp ce el va promite să fie un „apărător al credinţei” Bisericii protestante a Angliei, arhiepiscopul de Canterbury va sublinia că aceasta înseamnă promovarea „unui mediu în care oamenii de toate credinţele şi convingerile pot trăi liber”.

Reprezentanţi ai altor credinţe – inclusiv din comunităţile musulmane, hinduse, evreieşti şi sikh – vor juca un rol în ceea ce a fost timp de secole o slujbă aproape exclusiv protestantă.

Omagierea tradiţională a regelui de către duci şi alţi nobili va fi înlocuită de un „Omagiu al poporului”. Toţi cei care privesc, urmăresc sau ascultă vor fi invitaţi să se alăture la ceea ce organizatorii speră să formeze un „cor de milioane”. Dar acest element de noutate, care le cere oamenilor să îşi strige la unison loialitatea, s-a dovedit a fi controversată.

Reginele consoarte sunt încoronate împreună cu regii lor, astfel că aceasta va fi o încoronare şi pentru Camilla. Ea va fi unsă cu mir şi va fi încoronată cu Coroana Reginei Maria. Titulatura de „Regina Camilla” marchează punctul culminant al unei evoluţii dramatice pentru cineva cunoscută cândva ca „cealaltă femeie” din viaţa lui Charles.

Regele şi regina se vor alătura altor membri ai familiei regale şi celor 7.000 de soldaţi într-o procesiune de la catedrală până la Palatul Buckingham, conform news.ro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.