Doleanțele logopezilor clujeni prezentate la Guvern
Ultima Ora Politic

CERERE pentru SOLUȚII IMEDIATE către Guvernul Dăncilă. Invalizii, veteranii și văduvele de război au nevoie de sprijin

CERERE pentru SOLUȚII IMEDIATE către Guvernul Dăncilă. Invalizii, veteranii și văduvele de război au nevoie de sprijin

Dănuţ Bica, deputat PNL, solicită Guvernului să găsească imediat soluții pentru majorarea indemnizațiilor și sporurilor de care beneficiază invalizii, veteranii și văduvele de război

 

            Deputatul PNL de Argeş Dănuţ Bica critică guvernarea PSD-ALDE, care tratează cu dispreț invalizii, veteranii și văduvele de război, în condițiile în care statul le acordă acestora o indemnizație medie de numai 238 de lei pe lună:

            „Marea Unire și România Modernă nu ar fi fost posibile fără sacrificiile făcute de românii care au luptat cu arma în mână în cele două Războaie Mondiale, dintre care foarte mulți și-au dat viața pe câmpurile de luptă sau au revenit acasă mutilați. Marea Unire și România Modernă nu s-ar fi înfăptuit fără lacrimile mamelor care și-au pierdut fiii pe front, fără durerea soțiilor care, rămase văduve, au fost nevoite să trudească singure la munca ogorului și tot singure să-și crească copiii.

            Prin urmare, înainte de a construi edificii somptuoase sau monumente mărețe pentru cinstirea Centenarului Marii Uniri, guvernanții ar trebui să știe că încă mai avem printre noi un număr de 64047 de invalizi, veterani și văduve de război. Ei sunt cei cărora le datorăm România Modernă, ca stat național, unitar și indivizibil. Ei sunt cei ale căror voci nu le aude nimeni, pentru că doar au oferit țării totul, având decența de a nu cere niciodată aproape nimic.

            Știind cu toții aceste lucruri, ne-am fi așteptat ca, măcar în anul aniversării Centenarului, Guvernul României să le acorde o atenție specială, un respect deosebit și, în consecință, o susținere financiară decentă. Din păcate, situația se prezintă exact invers. Astfel, în vreme ce torționarii din perioada comunistă huzuresc, beneficiind de pensii speciale de zeci de mii de lei lunar, invalizii, veteranii și văduvele de război primesc din partea statului român o indemnizație medie de numai 238 de lei pe lună. Pentru Guvern nu contează că, la vârste atât de înaintate, eroii noștri se sting unul câte unul, cu mulțumirea că au făcut ceea ce a trebuit pentru țară, dar cu sufletul neîmpăcat din cauza faptului că sacrificiile lor nu au primit recunoștința pe care o merită din plin. Pentru Guvern nu contează că invalizii, veteranii și văduvele de război au fost mulți, dar sunt, de la un an la altul, tot mai puțini, ci doar că se mai realizează ceva economie la buget.”

            Deputatul Dănuţ Bica constată că Guvernele PSDALDE au ratat pe linie organizarea aniversării Centenarului Marii Uniri și solicită ca măcar eroii care mai sunt în viața și văduvele celor decedați să primească o indemnizație decentă:

            ,,Guvernul PSD-ALDE a ratat aproape în totalitate sărbătorirea Centenarului României Mari. Puținele manifestări care au avut loc au semănat mai degrabă cu niște sărbători câmpenești, cu mici, bere și lăutari de slabă calitate. Bani s-au cheltuit și nu puțini, însă celor care sunt cu adevărat conștienți de solemnitatea celebrării a 100 de ani de la Marea Unire, le este rușine de modul în care guvernanții au reușit să gestioneze acest moment extrem de important. Cea mai mare parte a copiilor și tinerilor, adică a celor care trebuie să preia și să ducă mai departe valorile și idealurile naționale românești, aproape că nu știu ce se sărbătorește anul acesta în România. La nivel local, primăriile au fost silite, prin politica financiară păguboasă impusă de Ministerul Finanțelor Publice, să renunțe la multe dintre proiectele dedicate Centenarului, deoarece banii din buget nu vor ajunge anul acesta nici pentru salariile funcționarilor și pentru cheltuielile curente. În cele mai multe cazuri, construcția monumentelor și edificiilor dedicate Centenarului nu se va finaliza, fie pentru că banii au fost alocați tardiv, fie pentru că Ministerul Culturii și Identității Naționale s-a poziționat ca un adevărat obstacol în calea sărbătoririi acestuia. Oricât de îngăduitori am fi și oricum am evalua prestația Guvernului în organizarea aniversării Centenarului, ajungem la același rezultat-eșec pe linie.

            Nu am obiceiul de a da sfaturi celor care guvernează, deoarece știu că sunt mult prea aroganți pentru a le lua în seamă, fiind convinși că numai ei dețin adevărul suprem. Cu toate acestea, îmi permit să fac un apel la adresa prim-ministrului și a ministrului Muncii și Justiției Sociale, cerându-le să repare de urgență nedreptatea făcută invalizilor, veteranilor și văduvelor de război. Înainte de a mai promite dublări de pensii pentru după anul 2021, Guvernul poate să facă un gest simplu de dreptate și să acorde indemnizații decente, înainte de 1 decembrie 2018, eroilor care mai sunt în viață și văduvelor celor decedați. Bani în buget există. Economia a crescut anul trecut, cel puțin pe hârtie, și pare că se încăpățânează să crească și anul acesta, în ciuda măsurilor nocive adoptate de Guvernul Dragnea-Dăncilă, iar efortul bugetar pentru punerea în practică a acestei decizii ar fi nesemnificativ. Liderii PSD și ALDE și-ar putea spăla astfel o parte din rușinea pentru eșecul lamentabil al Proiectului Centenarului arătând un minim respect celor 64047 de eroi ai noștri. Dacă au reușit să omoare speranțele a milioane de tineri, care au fost nevoiți să-și caute norocul prin țări străine, măcar pe cele ale acestor vârstnici să le salveze, chiar și în ceasul al doisprezecelea!”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.