Viorica Dăncilă nu mai are scăpare. Negocieri în Parlament pentru dărâmarea Guvernului
Viorica Dăncilă nu mai are scăpare. Negocieri în Parlament pentru dărâmarea Guvernului
Ultima Ora Politic

Cerere de ultim moment pentru Guvernul Dăncilă din Parlamentul European

Siegfried Mureșan: Cer Guvernului României să depună urgent candidatura pentru găzduirea Autorității Europene a Muncii

Siegfried Mureșan, atacat de un europarlamentar PSD. ”Nu are pic de rușine”

Deputatul european Siegfried Mureșan (PNL / PPE):

 „România are o nouă oportunitate de a găzdui în premieră o instituție a Uniunii Europene. Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene (UE) a lansat în data de 14 martie procedura pentru alegerea sediului nou-înființatei Autorității Europene a Muncii. Termenul pentru depunerea candidaturilor este 6 mai 2019, iar decizia ar urma să se ia prin votul în Consiliul privind Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori din data de 13 iunie, adică la finalul Președinției române a Consiliului UE.Cer Guvernului României să pregătească de urgență o candidatură serioasă pe care să o depună în termenul stabilit.

Țara noastră pornește cu cele mai mari șanse să găzduiască această nouă agenție fiind una dintre cele 5 state membre care nu găzduiesc nicio instituție a Uniunii Europene, alături de Bulgaria, Croația, Cipru și Slovacia. În plus, dintre toate aceste state, România are cea mai mare întindere și o populație mai mare decât toate celelalte 4 state la un loc.

Cu toate acestea, eșecul Guvernului PSD – ALDE de a câștiga găzduirea Agenției Europene a Medicamentului (AEM) în 2017 dovedește că aceste atuuri nu sunt suficiente atât timp cât te prezinți cu o candidatură proastă.

De aceea, cer Guvernului să nu repete greșelile de la candidatura pentru AEM și să vină cu  un dosar serios care să cuprindă, în primul rând, un sediu ușor accesibil pentru angajații străini care vor lucra la agenție și să țină cont de toate criteriile de selecție.

Noua agenție ar urma să aibă, la început, 23 de angajați, obiectivul fiind ca în 5 ani să ajungă la 144 de angajați. Criteriile pentru selectarea sediului sunt:

1. echilibrul geografic, prioritate având statele ca România, care nu au încă un sediu,

2. existența unui sediu de 5.000 – 7.000 de metri care să permită începerea cât mai rapidă a activității,

3. acces ușor la acest sediu,

4. existența facilităților de educație pentru copiii angajaților și

5. acces ușor la piața forței de muncă și la servicii de securitate socială și de sănătate adecvate pentru familia angajaților.

Aceste criterii pot fi îndeplinite cu ușurință de București dacă Guvernul României și Primăria Municipiului București lucrează profesionist și vin cu o candidatură bună, nu ca precedentul AEM când, deși au fost criterii similare cu cele de mai sus, sediul propus de Guvernul României nu îndeplinea în totalitate niciunul dintre aceste criterii.

România deține de la 1 ianuarie Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene și, până în prezent, Guvernul nu a reușit să includă nicio prioritate proprie pe agenda europeană. Obținerea unui acord privind găzduirea acestei agenții pe teritoriul nostru poate fi un lucru bun care să rămână la finalul acestei președinții.”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.