Cerere de ultim moment pentru Daniel Breaz. SOS, Festivalul Internațional George Enescu!
Atac incendiar la ministrul Culturii. ”Cine sunteți, domnule Breaz?”
Ultima Ora Politic

Cerere de ultim moment pentru Daniel Breaz. SOS, Festivalul Internațional George Enescu!

Am adresat o interpelare ministrului Culturii și Identității Naționale, domnului Daniel Breaz, cu privire la situaţia gravă în care se află Festivalul Internaţional George Enescu, ajuns anul acesta la a XXIV-a ediţie. Din păcate, în acest moment, organizatorii  sunt în imposibilitatea de a continua desfăşurarea pregătirilor organizării Festivalului, cu doar câteva luni înainte de debutul acestuia.

La acest moment, finanţarea aprobată de ministerul Culturii pentru realizarea Festivalului are o valoare de 31.861.000 lei, deşi ARTEXIM a înaintat încă din 2018 (prin adresa nr. 3882/20.06.2018) bugetul estimativ şi programul festivalului. Încă de la acel moment propunerea de buget a ediţiei din 2019 avea o valoare totală estimată de 55 milioane lei, din care suma de 39 de miloane de lei urma să fie finanţată din bugetul ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, prin Legea bugetului de stat pe anul 2019.

Fără alocarea restului sumei până la cuantumul de 39 de milioane de lei de către ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (7.139.000 lei), Festivalul internaţional George Enescu nu poate avea loc, ARTEXIM nereuşind să acopere din venituri proprii întreaga sumă necesară realizării. Din sponsorizări, parteneriate şi vânzarea biletelor, instituţia acoperă cheltuielile de producţie, costurile materiale, plata colaboratorilor, cazarea participanţilor (4.256.000 lei), transportul local (183.000 lei) şi mare parte din suma dedicată transportului internaţional (6.855.000 lei), precum şi publicitatea şi promovarea festivalului (343.000 lei).

De menționat este faptul că creşterea bugetului Festivalului a fost puternic influenţată atât de creşterea explozivă a cursului euro/leu, cu efecte majore asupra preţurilor şi a tarifelor practicate, precum şi de creşterea cheltuielilor de organizare (hoteluri, transport etc.). Diferenţa de curs valutar între cursul la care a fost calculat bugetul, respectiv 4.65 şi 4.88 cursul din prezent, la care se realizează schimburile valutare efectiv, reprezintă o diferenţă de aproximativ 2.720.000 lei.

Reducerea bugetului Festivalului International George Enescu, poate duce la probleme majore în organizarea ediţiei de anul acesta, ARTEXIM aflându-se în situaţia de a anula evenimente şi contracte cu ţerţi din cauza imposibilităţii plăţii serviciilor solicitate.

Anularea Festivalului poate avea un impact negativ major pe mai multe planuri, cu atât mai mult cu cât agenda Festivalului a fost deja comunicată şi pe plan intern şi pe plan extern, către toate audienţele relevante, conform regulilor.

O consecință nefastă ar fi că România va înregistra o pierdere reală de credibilitate pe plan internaţional, Festivalul Enescu fiind unul din puţinele vehicule de imagine pozitivă pe care le are România pe plan extern în acest moment. Ediţia din 2019 a fost gândită pentru a aduce un plus de imagine României pe plan extern, fără a exista o investiţie suplimentară din fonduri publice în acest sens. Scopul este acela de a contura un produs care să reprezinte un brand cultural pentru România, care să poată fi folosit pentru relansarea imaginii externe a ţării. În cazul în care evenimentul nu va mai avea loc, România va pierde un capital de imagine foarte important şi de care are nevoie în mod real.

Mai grav ar fi faptul că dacă s-ar lua o decizie privind anularea Festivalului sau diminuarea acestuia la un nivel care nu corespunde standardelor şi practicilor internaţionale în domeniu, sau anularea pe ultimul moment a unor contracte cu mari artişti şi orchestre, se vor genera ştiri negative care vor avea o largă acoperire mediatică pe plan intern şi internaţional şi vor afecta o dată în plus credibilitatea României. Refacerea acesteia va necesita costuri mult mai mari, ca efort şi ca resurse financiare, pentru a justifica o astfel de măsură.

Imaginile României, a Guvernului şi cea a ministerului Culturii (în calitate de organizator al evenimentului), vor fi afectate.

Din aceste motive, am solicitat ministrului Culturii și Identității Naționale, Daniel Breaz, să rezolve de urgență dificultăţile întâmpinate în organizarea acestui eveniment cultural internaţional organizat în România.

Festivalul rămâne nu doar cea mai importantă manifestare culturală internaţională de omagiere şi de cunoaştere a operei marelui compozitor George Enescu, dar şi cel mai bun prilej de promovare internaţională a valorilor culturale ale României. Toate naţiunile importante ale lumii îşi susţin artiştii de valoare prin evenimente şi programe culturale de anvergură care contribuie decisiv la creşterea renumelui şi prestigiului ţărilor respective în lume. Festivalul Enescu este una dintre sursele solide de ştiri pozitive despre România, atât naţional, cât şi în presa internaţională.

Astfel, menţinerea şi organizarea de calitate a Festivalului pot să constituie un bun canal de comunicare la nivel guvernamental, pentru a arăta viziunea strategică a Executivului privind promovarea României şi promovarea patrimoniului cultural”, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PNL Gigel Știrbu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.