Șefa TVR audiată în Parlament
Ultima Ora Justiție Politic Social

Cerbul de Aur a luat directorul TVR în coarne, să îl depună la Camera Deputaților. Pentru audieri privind finanțările

Doina Gradea, președintele director general al TVR, va fi audiată marți, începând cu ora 14:00, în Comisia de Cultură a Camerei Deputaților în legătură cu finanțarea “Festivalului Internațional Cerbul de Aur” desfășurat la Brașov, precum și cu problemele legate de salarizarea unor colaboratori la TVR, se anunță într-un comunicat transmis de liberalul Gigel Știrbu, președintele Comisiei.

Televiziunea Română a transmis joia trecută presei o „Notificare publică” în care anunța că va „notifica publicațiile care au diseminat informații confidențiale, solicitând dezvăluirea surselor” celor care au scris despre salariile uriașe plătite din bani publici unor colaboratoti al televiziunii.

Notificarea TVR: 
  • Privind difuzarea informațiilor cu caracter confidențial din contractele comerciale încheiate de SRTv
  • În ultima perioadă, în spațiul public au fost diseminate o serie de informații cu caracter confidențial privind aspecte comerciale din contracte sau convenții încheiate de SRTv cu partenerii săi.
  • Având în vedere faptul că asemenea acţiuni reprezintă o expunere legală pentru SRTv, în considerarea dispoziţiilor legale şi regulamentare incidente, conducerea televiziunii publice va demara, în regim de urgență, o anchetă administrativă complexă, prin care să identifice persoanele care se fac vinovate de divulgarea informaţiilor confidenţiale către terţi.
  • De asemenea, reprezentanții Televiziunii Române vor notifica publicațiile care au diseminat informații confidențiale, solicitând dezvăluirea surselor, motivat de expunerea legală a SRTv.
  • Totodată, SRTv va demara o acţiune penală in rem privind infracţiuni de serviciu.

Notificarea TVR vine după ce cotidianul Libertatea a publicat informații despre cum TVR a cheltuit banii publici pentru festivalul Cerbul de Aur, pentru salariile unor prezentatori contractaţi din exterior, precum Ionuț Cristache și Lavinia Șandru, și pentru colaboratorii invitați în emisiunea România 9, moderată de Cristache.

Astfel, moderatorul emisiunii ”România 9”, Ionuţ Cristache primeşte de la TVR un salariu brut de 36.550 de lei, adică 26.377 lei NET (aproximativ 5.650 de euro).

Conform contractului intrat în posesia publicației, pentru cei 36.550 de lei pe lună, Cristache trebuie să realizeze cel puţin 10 emisiuni lunar, în condiţiile în care show-ul său, România 9, este zilnic, de luni până joi. Faţă de acest salariu fix, teoretic, banii primiţi în mână sunt mai mulţi.

Asta pentru că de primirea salariului depinde realizarea unui rating cu cel puţin 30% mai mare decât media postului. Lucru care nu este dificil de realizat, având în vedere că emisiune este în prime-time, adică perioada în care cele mai multe televizoare din România sunt deschise.

TVR a avut în septembrie un rating de 0.4. Adică, pe timpul zilei, în fiecare minut s-au uitat undeva pe la 78.000 de persoane. Un rating cu 30% mai mare ar însemna practic cel puţin 0.5 rating – spre 90.000 de telespectatori pe minut. O creştere minoră.

Potrivit Paginademedia.ro, în luna octombrie, Romania 9 a avut o medie de 130.000 de telespectatori, la nivel național (0,7 rating) – Cifrele talk-show-urilor din luna octombrie AICI. Media TVR, în day time, a fost de 65.000 de telespectatori (0,4 rating). În prime-time, media postului a fost de 152.000 de telespectatori (0,9 rating).

În cazul televiziunilor comerciale, o emisiune de seară trebuie să obțină audiențe peste media din prime-time, pentru a fi considerată un „succes”.

Emisiunea lui Cristache a reuşit să se claseze în luna septembrie pe poziţia 14 în topul talk-showurilor din România, cu 173.000 de telespectatori pe minut.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.