RUȘINE: Avrut să dea TUNUL VIEŢII în robă! O JUDECĂTOARE a fraudat BRD!
Politic

Ce spune Șeful DIICOT despre legile justiției

Ce spune Șeful DIICOT despre legile justiției

Ce spune Șeful DIICOT despre legile justiției – Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT, a vorbit despre modificările aduse legislației penale, menționând că acestea nu sunt propuse doar de parlamentari, ci și de cei din opoziție.

„Nu sunt propuse neapărat doar de cei de la putere, veţi fi uimiţi să vedeţi că sunt propuse de toţi membrii partidelor din Parlament din acest moment. Directiva este, într-adevăr, din punctul nostru de vedere, în mare măsură implementată, dar, vedeţi, nimeni nu are un punct de vedere absolut. Şi noi respectăm prezumţia de nevinovăţie şi este imperios ca inculpatul să beneficieze de această prezumţie până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Dar asta nu înseamnă neapărat că prin invocarea acestei directive trebuie amputate mijloacele prin care organele de urmărire penală acţionează”

Unele din modificările propuse, potrivit acestuia, vor limita inclusiv posibilitatea de a aduce probe în fața celor inculpați. Horodniceanu a explicat următoarele:

„Nu vorbim doar de faptul că se amputează pârghii care pot fi folosite în favoarea părţii vătămate, dar o să vedeţi că sunt pârghii care pot fi folosite şi în favoarea inculpatului. Pentru că, iată, pe o înregistrare video de pe o cameră stradală (…) putem găsi mijloace de probă care să se poată administra inclusiv în favoarea inculpatului. Renunţarea la acestea (…) ar putea duce la neaflarea adevărului, care este, până la urmă, scopul procesului penal”

Ideea actualizării permanente a legislaţiei penale este pe placul acestuia, dar trebuie pusă în aplicare doar după o consultare a tuturor instituţiilor din domeniul Justiţiei.

„Ideea, care a venit tot din Senatul României, de a modifica Codul penal sau Codul de procedură penală o dată pe an, după consultări masive, mie mi se pare foarte bine-venită. Codul penal şi Codul de procedură penală sunt două legi deosebit de importante, sunt două legi organice, care guvernează întreaga activitate de urmărire penală şi judecată”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.