Catinca Nistor, șefa ICR Londra va fi demisă
Catinca Nistor, șefa ICR Londra va fi demisă
Social Ultima Ora

FOTO-VIDEO. Catinca Nistor, directorul Institului Cultural Român, ICR, de la Londra va fi demisă. Aceasta a sărbătorit 1 Martie cu manele

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Liviu Jicman, a propus revocarea din funcţie a directorului ICR de la Londra, Catinca Nistor.

La 1 martie, şefa ICR Londra a cântat într-un spectacol găzduit de instituţia pe care o conduce, la care a fost prezent şi  violoncelistul Andrei Cavassi, stânind numeroase critici în social media.

„Am înaintat o propunere de revocare a directorului ICR Londra, Catinca Nistor”, a declarat Jicman.

Conform legii, Parlamentul ia decizia finală, cu avizul comun al Comisiei pentru cultură și media și al Comisie pentru politică externă ale Senatului.

Propunerea de revocare a fost făcută de către deputatul USR, Iulian Bulai și de către mai multe asociații ale societății civile.

”În sfârșit: la presiunea USR și a societății civile, președintele ICR a semnat revocarea Catincăi Nistor din funcția de director la ICR Londra.

Trebuie să acționeze mai departe: să transparentizeze deciziile instituției, să revoce și celelalte numiri dezastruoase și apoi să își dea și el demisia: a ruinat o instituție. ICR poate avea un viitor mai bun, dacă va fi condus de către profesioniști”, a scris Bulai.

Deputatul USR, Iulian Bulai a dus o coroană mortuară la sediul ICR
Deputatul USR, Iulian Bulai a dus o coroană mortuară la sediul ICR

În noiembrie 2022, Libertatea.ro a relatat că statul român plăteşte o chirie lunară de 6.500 de lire pentru directoarea ICR Londra, actriţa Catinca Nistor, care ar fi refuzat apartamentul pus la dispoziţie, în care au locuit directorii anteriori.

În aprilie, numirea lui Nistor la conducerea ICR Londra a fost criticată de USR, care a acuzat că ”PSD şi PNL fac ceea ce ştiu mai bine şi anume să-şi împartă funcţii şi să pună la conducerea instituţiilor oameni total nepregătiţi profesional, strict pe criterii politice”.

”Ce o recomandă? Este fiica actorului Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoţian. A fost trimisă în judecată pentru că şi-ar fi atribuit sume de bani necuvenite, ca director interimar al Teatrului Bulandra, funcţie pe care a ocupat-o în mandatul Gabrielei Firea.

Întrebată în timpul audierilor care sunt principalele sale obiective pentru acest mandat, a afirmat cu nonşalanţă că deocamdată nu este în măsură să răspundă la întrebare şi că va putea răspunde concret în anul… 2023”, arătau atunci reprezentanţii USR.

Catinca Nistor a intrat în atenția presei încă de la audierea din comisia de specialitate (Comisia comună de cultură și media și politică externă) pentru postul de conducere al ICR Londra, atunci când a declarat că este absolventă a London School of Economics.

În replică, la solicitarea EduPedu.ro, prestigioasa instituție de învățământ superior din Marea Britanie susține că actrița română nu figurează în evidențele sale. „Nu avem înregistrată nicio persoană cu acest nume care a urmat sau a absolvit LSE”, au răspuns reprezentanții universității.

CATINCA MARIA NISTOR
Data nasterii: 25.10.1988
Activitate profesionala:- Octombrie 2020 – prezent project manager Aleph News-
Octombrie 2019 – august 2020 – manager Teatrul Municipal L.S. Bulandra
– Septembrie 2019 – director adjunct Teatrul Municipal L.S.Bulandra
– Decembrie 2017 – decembrie 2020 – Actor al Teatrului Municipal L.S. Bulandra
– Octombrie 2017 – prezent – Consultantul Artistic al Teatrului Tineretului Metropolis, coordonare de proiecte, coordonarea activitatii de comunicare si de relatii externe, gestionarea relatiei cu presa, organizare evenimente
– Ianuarie 2014 – prezent Manager si Selectioner “Festivalul International al Scolilor de Teatru”, coordonator de proiect,organizare, gestionarea relatiei cu presa
– Martie 2012 – Februarie 2013 – Redactor Televiziunea Romana, redactia Educatie-Stiinta, traducator, redactor sieditor “Teleenciclopedia”
”Studii:- 2015 – 2017 – Master “Arta Actorului”,
UniversitateaNationala de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale”
– 2012 – 2015 – Licenta in “Arta Actorului”, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale”,
Facultatea de Actorie- 2009 – 2010 London School of Economics and Political Science Undergraduate Studies Diploma, Management, Marketing,
Entrepreneurship and Global Leadership- 2007 – 2011 Licenta in Drept, Universitatea NicolaeTitulescu, Facultatea de Drept- 2007 – 1995
Scoala Centrala Bucuresti, clasele I-XII,Diploma de Bacalureat – profil bilingv
intensiv franceza
Limbi straine:- Engleza – Avansat (Certificate Cambridge: First, Advanced,Business English Certificate, Legal English Certificate)- Franceza – Avansat- Italiana – Intermediar- Spaniola – Intermedia.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.