Ultima Ora Politic Social

Câți români trebuie să voteze pentru validarea referendumului pe justiție

Trebuie să știi care este prezența la vot necesară pentru validarea referendumului pentru justiție, ca să știi dacă votul tău va fi sau nu respectat. Inițial, Viorica Dăncilă a vrut să modifice procentul minim pentru prezența la vot, dar s-a răzgândit, iar regulile au rămas ca până acum.

Duminică, 26 mai, toți românii cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru alegerile europarlamentare și pentru referendumul pentru justiție, convocat de președintele Klaus Iohannis.

Referendumul este procesul de consultare directă a cetățenilor unei țări cu privire la un text de lege important sau la o situație de importanță națională. Aceasta este o formă de democrație directă, spre deosebire de cea reprezentativă, ca atunci când delegi pe cineva să aleagă în locul tău.

Conform Constituției României, orice referendum se validează dacă prezența la vot necesară este de cel puțin 30% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale. Aprobarea acestuia se face cu voturile a 25% dintre cei cu drept de vot.

Ca un exemplu, referendumul pentru familie din toamna anului trecut, n-a fost validat deoarece prezența la urne a fost mult prea mică.

Klaus Iohannis și echipa sa de consilieri au formulat două întrebări care vor fi adresate tuturor cetățenilor cu drept de vot. Fiecare întrebare va fi tipărită pe câte un buletin de vot separat și vei avea doar două opțiuni de răspuns – Da sau Nu.

Întrebările pe care le vei primi pe buletinele de vot vor fi următoarele:

  1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
  2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

În cazul în care ți se par neclare întrebările precizăm că prima îți cere opinia cu privire la faptul dacă ești sau nu de acord ca persoanele acuzate (dovedit) de corupție să scape de pedeapsă. A doua te întreabă dacă ești de acord să permiți Guvernului, oricare ar fi el, să dea ordonanțe de urgență ori de câte ori un politician din cadrul puterii ar fi acuzat (dovedit) de corupție sau alte infracțiuni pentru a-l scăpa de pușcărie.

Liviu Dragnea se apără și spune că modifică legile Justiției pentru toți cetățenii, nu doar pentru politicieni și oamenii cu relații și mulți bani.

Atenție! Ai dreptul să votezi doar pentru alegerile europarlamentare. Dacă vrei să votezi și pentru acestea și pentru referendum, trebuie să primește TREI buletine de vot, care apoi vor fi introduse în urne diferite.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.