Carmen Dan și Tudorel Toader pleacă la Bruxelles. Ce sarcini vor primi
Ultima Ora Politic

Carmen Dan și Tudorel Toader pleacă la Bruxelles. Ce sarcini vor primi

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, participă, joi şi vineri, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, desfăşurat în contextul preşedinţiei române a Consiliului UE, transmite agerpres.ro

În cadrul componentei de Afaceri Interne de joi, miniştrii vor fi informaţi de progresele înregistrate în cadrul negocierilor cu Parlamentul European cu privire la Regulamentul privind Poliţia de frontieră şi Garda de coastă la nivel european. Consiliul şi-a adoptat poziţia de negociere completă la 20 februarie 2019.

Totodată, potrivit site-ului Consiliului, ei vor primi informaţii actualizate despre situaţia actuală în ceea ce priveşte reforma sistemului european comun de azil. Aceştia vor face, de asemenea, schimb de opinii privind cooperarea UE cu ţările terţe, în contextul migraţiei.

De asemenea, miniştrii vor fi invitaţi să dezbată situaţia actuală şi calea de urmat privind răspunsul UE la terorism. Ei vor primi informaţii actualizate din partea preşedinţiei cu privire la situaţia actuală referitoare la asigurarea unor alegeri libere şi corecte şi la combaterea dezinformării. Concluziile Consiliului pe această temă au fost adoptate la 19 februarie 2019.

În plus, se preconizează adoptarea de către Consiliu a unei propuneri de modificare a mecanismului de protecţie civilă al UE, fără dezbateri suplimentare.Vineri, miniştrii Justiţiei se vor concentra asupra probelor electronice. Aceştia urmează să dezbată şi să adopte poziţia Consiliului referitoare la directiva privind desemnarea reprezentanţilor legali în scopul obţinerii de probe în cadrul procedurilor penale.

Pe aceeaşi temă a probelor electronice, Consiliul va dezbate mandatul de negociere cu SUA şi – în contextul negocierilor internaţionale privind noul protocol la Convenţia de la Budapesta – mandatul de negociere în cadrul Consiliului Europei. Cele două mandate au fost prezentate de Comisie la 5 februarie.

De asemenea, Consiliul va lua act de progresele înregistrate în ceea ce priveşte negocierile cu Parlamentul cu privire la directiva privind protecţia avertizorilor.În plus, miniştrilor de Justiţie li se vor comunica informaţii actualizate privind cele mai recente demersuri întreprinse referitoare la punerea în aplicare a Parchetului UE.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.