Alertă! Procurorii cer urmărirea penală pentru fostul ministru de interne, Carmen Dan, în Dosarul 10 August
Alertă! Procurorii cer urmărirea penală pentru fostul ministru de interne, Carmen Dan, în Dosarul 10 August
Ultima Ora Breaking News Justiție Politic Social

ALERTĂ. Carmen Dan în stare de ȘOC. A fost condamnată. Anunțul făcut de judecători

Fostul ministru de interne Carmen Dan a dat declarații în fața procurorilor în legătură cu evenimentele din 10 Augusrt 2018, când jandarmii au folosit forța împotriva românilor care protestau pașnic în fața Guvernului.

Ecoul evenimentelor din 2018 au ajuns și în atenția oficialilor Uniunii Europene care și-au exprimat punctul de vedere în legătură intevenția jandarmilor din acea zi.

Concret, Asociaţia VeDem Just a anunţat, vineri că România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că a încălcat dreptul la liberă exprimare al unui protestatar.

”Asociația VeDem Just aduce la cunoștința publicului hotărârea pronunțată la data de 14.01.2020 de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Chitic c. României: o persoană care a manifestat împotriva decidenților politici în cadrul unui miting nu poate fi sancționată de către jandarmi pentru că ar fi tulburat ordinea și liniștea publică prin invocarea de sloganuri împotriva puterii politice.

În speță, domnul Chitic Mircea fusese sancționat pentru tulburarea ordinii publice pentru că s-a alăturat unui miting antiguvernamental în data de 15 ian. 2012, strigând în timpul nopții, la o oră când oamenii dormeau, sloganuri împotriva regimului politic.

El a fost amendat de jandarmi. A contestat hotărârea și judecătorii europeni au înlocuit amenda cu avertisment. Nemulțumit, el a contestat mai departe hotărârea la Curtea de la Strasbourg.

Judecătorii europeni au constatat că acțiunile domnului Chitic sunt o formă de manifestare a opiniilor sale politice.

Nu a existat vreo dovadă că ceea ce scanda reclamantul era jignitor, că viza viața privată, onorarea sau reputația unei persoane, ori că a incitat la violență sau agresiuni gratuite împotriva unor anumiți indivizi. Prin sloganurile sale, reclamantul a susținut criticile împotriva celor aflați la putere.

Doasrul 10 August. Urmează Cutremur în Jandarmerie. Ministrul Vela anunță demiteri la vârf
Doasrul 10 August. Urmează Cutremur în Jandarmerie. Ministrul Vela anunță demiteri la vârf

Or, politicienii trebuie să aibă un grad mai mare de toleranță la criticile care îi vizează pe ei decât persoanele fizice obișnuite. Mai mult, zgomotul făcut de domnul Chitac a fost acoperit de zgomotul făcut de ceilalți participanți la demonstrație și nu există vreo dovadă că cei din zona au fost deranjați de acțiunile reclamantului.

Ca urmare, România se face vinovată de încălcarea art. 10 CEDO privind libertatea de exprimare. Domnul Chitic va primit de la statul român suma de 5000 de euro cu titlu de daune morale”, spune decizia magistraților europeni”, arată VeDem Just.

DOCUMENTUL AICI

CASE OF CHITIC v. ROMANIA

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.