Ministrul Teodor Meleșcanu, vizită-fulger în Serbia
Ultima Ora Politic

Care sunt prioritățile lui Teodor Meleșcanu, Ministrul Afacerilor Externe

Teodor Meleșcanu, a primit avizul comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului cu 14 voturi „pentru”, 7 „împotrivă” pentru portofoliul Afacerilor Externe. El a ținut să enumereze prioritățile ministerului, care sunt incluse și în programul de guvernare, potrivit spuselor sale.

Aderarea la Spațiul Schengen de exemplu ar trebui să fie o chestiune simplă, deoarece „România îndeplineşte toate criteriile tehnice”.

În esenţă, este vorba despre importanţa pentru creşterea profilului de ţară în Uniunea Europeană şi în NATO, parteneriatul strategic cu NATO, relaţiile cu ţările vecine, o atenţie specială fiind acordată Republicii Moldova, colaborarea regională prin intermediul unor parteneriate pe care le avem cu Polonia, Turcia, interesul nostru pentru Caucazul de Sud, relaţiile cu Georgia, Armenia şi Azerbaidjan, şi deschiderea unor parteneriate economice cu ţările din Asia, Afirca şi America Latină – cu Japonia, Coreea de Sud, Chian şi India” – a spus Teodor Meleșcanu la începutul declarației sale.

Centenarul Marii Uniri este în atentia ministrului Afacerilor Externe pentru că permite țării permite o situare dublă in raport cu UE și viitoare țară NATO. Teodor Meleșcanu își dorește ca „acest an al Centenarului să fie un an al dialogului, şi mai puţin al disputelor şi conflictelor atunci când este vorba de interese internaţionale”

Al doilea obiectiv important pentru MAE este pregătirea în vederea preluării preşedinţiei europene. „Pregătirea logistică şi alegerea şi promovarea unor teme care să fie dezbătute sub preşedinţia Uniunii Europene. Am închiriat un sediu nou pentru delegaţia permanentă la Bruxelles, care va cuprinde în jur de 300 de diplomaţi, o clădire pentru partea logistică de aici”, a specificat Meleşcanu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.