Veste mare pentru românii din Diaspora. Statul le dă sute de euro
Ultima Ora Economic

Capitalul românesc poate beneficia de ajutoare de stat pentru investiții

Capitalul românesc poate beneficia de ajutoare de stat pentru investiții

Hotărârea Guvernului nr. 476/2018 oferă posibilitatea capitalului românesc să beneficieze de ajutoare de stat pentru investiții

 

”Ca urmare a unor măsuri de reorganizare și de restructurare de-a lungul anilor, capitalul românesc și-a pierdut din puterea pe care o avea. În consecință, el trebuie ajutat de către stat. Există state membre ale Uniunii Europene care au făcut acest lucru constant și au avut numai de câștigat. Acest fapt ne-a determinat și pe noi să acționăm în sprijinul grupurilor autohtone de afaceri.

Guvernul Dăncilă a adoptat Hotărârea nr. 476/2018 privind modificarea și completarea HG nr.807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie, scheme care se fac cu respectarea prevederilor privind ajutorul de stat regional din Regulamentul (UE) nr. 651/2014. Hotărârea prevede coborârea pragului minim de investiție pe care trebuie să-l întrunească o firmă pentru a primi ajutor, de la 10 milioane de euro la 3 milioane de euro. Vechiul prag priva firmele mijlocii sau cele mici de accesul la ajutoarele de stat, iar schemele de ajutor erau accesate mai degrabă de investitorii străini decât de investitorii români. Această situație nu era sănătoasă pentru economia românească, având în vedere că firmele românești duc o povară fiscală mai mare decât cele străine.

În urma rectificării bugetare a fost alocată acestei scheme din anul 2018, cu emiterea de acorduri pentru finanțare cu plată în perioada 2019-2021, suma de 132 milioane de euro. Ministerul Finanțelor Publice se va ocupa de înregistrarea cererilor de finanțare, de analiza lor și de evaluare.

Am așteptat să fie adoptată hotărârea în cauză pentru a spune românilor că era de datoria noastră să înlesnim accesul companiilor autohtone la ajutoarele de stat. Dacă celelalte guverne nu au dorit să o facă, noi nu am ezitat să o punem în practică. Oamenii de afaceri români se vedeau discriminați în raport cu companiile internaționale care și așa fac tot felul de operațiuni prin care transferă profitul către firmele-mamă, iar în economia românească rămâne mult mai puțin decât ar fi corect să rămână.

Felicit Guvernul pentru această măsură pe care o calific drept una sănătoasă, firească și pe deplin rațională.” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Florinel Stancu.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.