Calitatea serviciilor furnizate de către Delgaz Grid este sub semnul întrebării. ”Ascunde realitatea sub preș”
Ultima Ora Politic Social

Calitatea serviciilor furnizate de către Delgaz Grid este sub semnul întrebării. ”Ascunde realitatea sub preș”

Deputatul Daniel Olteanu (ALDE), reacție dură după ce ANRE a refuzat să răspundă, timp de un an, la o interpelare referitoare la calitatea serviciilor furnizate de către Delgaz Grid

«Este Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) o instituție în subordinea cetățenilor sau a unor operatori din domeniul distribuției de energie electrică?» Aceasta este întrebarea lansată de către Daniel Olteanu, vicelider al Grupului ALDE de la Camera Deputaților, la aproape un an după ce deputatul a transmis către ANRE o interpelare complexă, care a rămas fără răspuns.

Olteanu acuză conducerea ANRE, instituție aflată în subordinea Parlamentului, că sfidează contribuabilii, deoarece a preferat să «ascundă realitatea sub preș» în loc să ofere explicații cu privire la modul în care Delgaz Grid, operatorul în domeniul distribuției energiei electrice din zona Vaslui, își respectă obligațiile de investiții asumate față de stat și față de consumatori.

Deputatul ALDE susține că interpelarea adresată ANRE privește «o chestiune de viață și de moarte», în condițiile în care există avarii dese în rețea, iar riscul unui blocaj total a fost confirmat în 2017, cȃnd un oraș de 60.000 locuitori, Bȃrlad, a rămas fără energie electrică timp de zeci de ore, incluzȃnd aici și Spitalul Municipal.

În cadrul unei declarații în plenul Parlamentului, Daniel Olteanu a citat date concludente comunicate de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei anterior anului 2018, date din care rezultă că ritmul de realizare a investiţiilor de către Delgaz Grid duce spre colaps. Un exemplu elocvent꞉ numai pentru retehnologizarea liniilor electrice de distribuţie, distribuitorul de energie electrică din zona Vaslui ar avea nevoie de cȃteva sute de ani, dacă Delgaz Grid menține ritmul din 2016 în ceea ce priveşte investițiile făcute în posturile de transformare și liniile electrice aeriene de înaltă și medie tensiune.

«Sper că nu reaua-voință și sfidarea sunt explicațiile pentru care Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) refuză să răspundă unei interpelări care, peste două săptămâni, va împlini un an.

Mi se pare incredibil modul în care o instituție în subordinea Parlamentului tratează un parlamentar și, prin asta, contribuabilii. Chiar dacă e vorba de o instituție care bate recorduri după recorduri în ceea ce privește veniturile, aceste venituri uriașe ar trebui să motiveze un angajat cel puțin să citească o interpelare de cinci pagini și să răspundă punct cu punct, nu în doi peri.

Motivul pentru care am adresat această interpelare referitoare la obligațiile asumate de un operator în domeniul distribuției energiei electrice în zona Vaslui, vorbesc despre Delgaz Grid, este o chestiune de viață și de moarte, cât timp există riscul confirmat nu doar pentru mici avarii, ci pentru un blocaj total, așa cum s-a întâmplat atunci când municipiul Bârlad, inclusiv Spitalul Municipal, au rămas fără energie electrică zeci de ore.», a spus Daniel Olteanu, care a atras atenția asupra unor date importante ce privesc activitatea Delgaz Grid, așa cum rezultă din rapoartele ANRE.

Delgaz Grid, peste 620 minute întreruperi neplanificate în mediul rural

«Dacă ANRE a sperat că, ignorând solicitarea mea, va ascunde gunoiul sub preș, s-a înșelat. Reamintesc niște realități chiar din rapoartele acestei instituții, dinaintea interpelării.

Astfel, Delgaz Grid deținea valoarea maximă de 3,83 întreruperi neplanificate pe an în mediul urban, față de 1,54 întreruperi pe an în cazul Sucursalei de Distribuției a Energiei Electrice Transilvania Nord. În cazul Delgaz Grid, acestea ajungeau la peste 207 minute de întrerupere pe an, față de 93 minute pentru Sucursala de Distribuție Muntenia Nord. Progresul față de anul anterior pentru Delgaz Grid era unul nesemnificativ: 5 minute de întreruperi mai puțin. În mediul rural, dezastrul era și mai mare: peste 620 minute întreruperi neplanificate. Aproape la toate categoriile Delgaz Grid stă cel mai prost: număr de întreruperi pe an în mediul rural și mediul urban, durata întreruperilor, progresele realizate într-un interval de patru ani.

Da asemenea, durata medie de racordare la joasă tensiune era de 34 zile pentru Sucursala Transilvania și de, atenție, 123 zile pentru Delgaz Grid. 4 luni! Dacă activitatea de bază este un dezastru, problema e că nici oamenii nu au unde să reclame, din moment ce, în peste 68.000 situații, telefonul a sunat mai mult de 60 secunde până să răspundă cineva, în condițiile în care alți operatori raportează zero astfel de situații.», a declarat deputatul ALDE.

În ceea ce priveşte retehnologizarea liniilor electrice de distribuţie, Olteanu a subliniat că «dacă şi-ar păstra ritmul menționat în raportul de anul trecut, Delgaz Grid ar avea nevoie pentru liniile electrice aeriene de înaltă tensiune de 327 de ani, pentru cele de medie tensiune de 703 ani, pentru cele de joasă tensiune de 55 ani. Asta în condiţiile în care durata normată de viaţă a liniilor electrice aeriene e de 48 ani, şi să notăm faptul că acolo unde e problema cea mai mare, la linii de medie tensiune, unde sunt peste 85% din întreruperi, avem şi cele mai mari deficiențe.  

Nu în ultimul rând, dacă şi pentru posturile de transformare şi-ar păstra ritmul din 2016, Delgaz Grid ar avea nevoie de 200 ani pentru a le retehnologiza, în condiţiile în care durata de viaţă normată e de 28 ani.

Sper că rolul ANRE nu este de a ascunde gunoiul sub preș și de a sfida un parlamentar, ci de a lua măsuri foarte dure, acolo unde se impun. Realitatea pe care am prezentat-o inhibă nu doar intenția oricărui investitor de a-și deschide sau extinde afacerea în zona noastră, ci și încercările românilor de a construi ceva, orice, știind la ce trebuie să se aștepte și din partea operatorului de distribuție a energiei electrice.», a susținut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputaților.

Pȃnă acum, Daniel Olteanu a avut mai multe demersuri parlamentare prin care a cerut verificarea modului în care distribuitorii de energie electrică și-au respectat promisiunile asumate față de stat și față de consumatori. Drept urmare, a fost înființată o comisie formată din reprezentanți ai Ministerului Energiei și ai Autorității de Reglementare în domeniul Energiei, care evaluează situația rețelelor electrice din România, precum și stadiul investițiilor asumate de operatorii de distribuție.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.