Policarp, sfântul născut în temniță
Policarp, sfântul născut în temniță
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 23 februarie,2024. Policarp, sfântul născut în temniță

Sfântul Policarp este sărbătorit în Biserica Ortodoxă pe 23 februarie. S-a născut în temniță, în jurul anului 70, la Efes, deoarece părințîi săi fuseseră închiși pentru că nu lepadasera credință în Hristos.

La botez a primit numele Pangratie. Din scrierile Sfântul Irineu aflăm că Sf. Policarp a fost ucenic al Sfântului Apostol Ioan.

Înainte că părințîi lui să fie martirizați, este dat în grijă Calistei, o femeie bogată și credincioasă. Potrivit tradiție, Pangratie va da săracilor tot ce va găși în hambarele acesteia. Ca mama să adoptivă să nu fie tulburată de milostenia să, se va ruga lui Dumnezeu și în urmă rugăciunii, hambarele s-au umplut la loc.

Datorită acestei minuni, Calista i-a schimbat numele din Pangratie în Policarp, adică „cel cu multe roade“.Sfântul Policarp a fost hirotonit diacon și preot de Sfântul Vucol. Episcopii prezenți la înmormântarea Sfântului Vucol, l-au hirotonit episcop.

Sfântul Policarp în vizită la papa Anicet (154-168)

Sfântul Policarp, înainte de a fi martirizat, călătorește la Roma cu scopul de a rezolva problema datei pascale. În vremea aceea,existau diferențe legate de sărbătorirea Paștilor: unii serbau Învierea Domnului pe dată de 14 Nisan (aprilie), indiferent în ce zi a săptămânii cădea, deci în același timp cu Pastile evreiesc, iar alțîi în prima duminică, după 14 Nisan. Deși cei doi nu au ajuns la un acord, ei au rămas uniți.

Moaștele Sfântului Policarp al Smirnei de la Mănăstirea Ambelakiotissa
Moaștele Sfântului Policarp al Smirnei de la Mănăstirea Ambelakiotissa

Sfântului Policarp i se descoperă modul în care va muri

Cu câteva zile înainte de a fi martirizat, a avut o vedenie: a văzut pernă pe care dormea arsă în foc. Așa a înțeles că avea să fie aruncat în foc.

La insistența proconsulului Quadrat de a blestemă pe Hristos, Policarp i-a răspuns: „De 86 de ani îi slujesc și nu mi-a făcut nici un rău; cum pot eu să blestem pe împăratul meu, pe Acela care m-a mantuit?”

Pentru că refuză să jertfească zeilor, primește pedeapsa de a fi aruncat în foc. Pentru că focul nu se atingea de el, a fost străpuns cu sabia, însă, atât de mult sânge a curs din el încât a stins focul. La rugămintea evreilor, trupul sau lipsit de viață a fost ars.

Osemintele sale cele „mai cinstite decât pietrele prețioase și mai scumpe decât aurul“ au fost luate de creștini. Sfintele moaște ale Sfântului Policarp sunt în Franța, pentru că au fost luate de latini în timpul cruciadelor, iar o părticică se păstrează în Mănăstirea Zografu din Muntele Athos.

Epistolă către Filipeni a Sfântului Policarp

Sfântul Irineu al Lyonului mărturisește că Sfântul Policarp a scris mai multe epistole „către Bisericile vecine, pentru a le întări, și către unii frați pentru a-i preveni și a-i îndemna“. Dintre acestea, doar una a supraviețuit, și anume, Scrisoarea sau Epistolă către Filipeni, păstrată doar într-o traducere latină.

Epistolă prezintă învățătură despre întruparea, moartea și învierea Domnului, împotriva celor care susțineau că Hristos a avut un trup aparent și a filosofilor păgâni. Cuprinsul ei îndeamnă la rugăciune pe conducătorii statului și oferă sfaturi practice pentru păstrarea credinței în Hristos.

Troparul Sfântului Policarp

Îmbelșugând rodirea Smirnei prin rugul cel mucenicesc, nemistuita mladita în văpaie te-ai arătat. Cortul tău s-a adus jerfa, dospind către Dumnezeu, neamurilor hrană sfințită, Ierarhe Policarp. Slavă milostivirii lui Hristos, celei arătate în ține cu lucrarea de mari minuni căreia ne învrednicește a fi părtași prin rugăciunea ta.

Adrian Cocoșilă

Rugăciune către Sfântul Mucenic Policarp

Sfinte, de Dumnezeu fericite, Policarp, în rugăciunile tale cele de-a pururea pomenește-ne că, revărsându-se milostivirea lui Dumnezeu peste noi, să ne învrednicim, mult roditorule, de cele spre viață ale Duhului roade: în inima, dragostea: cu ochii privind către Dumnezeu, în cuget bucuria cea duhovnicească; mintea umplând-o cu neîncetată rugăciune, pacea în sufletul nostru; în piept așezând suspinarea pentru păcate, în toate îndelunga răbdare; chipului celui dinlăuntru, bunătatea, în mâini facerea de bine; în urechi punând ascultarea Sfintelor Scripturi, iar pe limba mărturisirea adevărului, neclintiți întru dreapta credință; glasului, blândețea; pântecele pecetluit cu înfrânarea și în tot trupul curăția.

Că să ne învrednicim a fi moștenitori ai bucuriei celei veșnice și părtași ai Împărăției cerurilor. Amin.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfinților Cuvioși Ioan, Moise, Antioh și Antonin;- Sfintei Cuvioase Gorgonia, sora Sfântului Grigorie Teologul;- Sfintei Mucenite Tea;- Sfântului Mucenic Clement;- Sfântului Cuvios Mucenic Damian;- Sfinților Cuvioși Zevina, Polihroniu, Moise și Damian;- Sfântului Cuvios Damian de la Mănăstirea Esfigmen (Muntele Athos).

Mâine, 24 februarie, Biserica serbează Întâia și a două aflare a capului Sfântului Proroc Ioan, Inaintemergatorul și Botezătorul Domnului.

Calendar Ortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.