Calendar creștin-ortodox,11 aprilie, 2024. Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox,11 aprilie, 2024. Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a născut în București, pe 7 octombrie 1787. La vârsta de 20 de ani ajunge la mănăstirea Cernica, din apropierea Bucureștilor. La cererea duhovnicului său, pe dată de 12 noiembrie 1808, tânărul Constantin devine monahul Calinic.

La mănăstirea Cernica, Sfântul Calinic a fost ieromonah, preot și stareț timp de 31 de ani. Refuzând să fie mitropolit al Ungrovlahiei, a fost ales în anul 1850 în fruntea episcopiei Râmnicului. Acesta episcopie funcționa la Craiova și fusese mutată în urmă incendiului din 1847.

Reclădind catedrala episcopală de la Râmnicu-Vâlcea, s-a mutat aici în 1857, unde a păstorit până în 1868.Printre înfăptuirile sale de seama se numără și Mănăstirea Frasinei. Este locul în care nu au acces femeile. Potrivit Tradiției, Sfântul Calinic a pus pe drumul spre Frasinei o bornă: „Până aici au voie femeile, de aici este partea monahilor”. Această bornă a fost scoasă în perioada comunistă, păstrându-se acum în mănăstire.

Sfântul Calinic a înființat o tipografie în anul 1861, la Râmnic. La acesta tipografie a tipărit cărți de cult și multe dintre lucrările sale. Pe la 1850-1880, tipărea așa de mult, încât mai târziu Nicolae Iorga a numit Râmnicul „capitală tipografilor”.

A fost îngropat, după dorința să, la Mănăstirea Cernica, în tindă Bisericii „Sfântul Gheorghe“.Pentru curatia vieții sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât că să fie trecut în rândul sfinților. Canonizarea a avut loc la Mănăstirea Cernica în zilele de 21 și 23 octombrie 1955.

Prăznuirea a fost fixată la dată trecerii sale către Domnul, 11 aprilie, iar tot atunci au fost alcătuite și slujbele de pomenire ale Sfântului, precum și viață să și felul zugrăvirii chipului sau. Moaștele Sfântului Calinic se află la mănăstirea Cernica.

Troparul Sfântului Calinic de la Cernica

De Dumnezeu purtătorule, Părintele nostru Calinic, povățuitorule al călugărilor, podoabă cuvioșilor și laudă arhiereilor, ajutătorule al celor din nevoi și făcătorule de minuni, cu nevoințele tale chip de sfințenie te-ai arătat, iar acum cu îngerii în Ceruri te veselești; cu care roagă pe Milostivul Dumnezeu să ne dăruiască pace și mare milă.

Mănăstirea Cernica, locul unde a fost stareț Sfântul Calinic
Mănăstirea Cernica, locul unde a fost stareț Sfântul Calinic

 

 

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Antipa, episcopul Pergamului;

– Sfântului Farmutie;

Mâine, facem pomenirea Sfântului Mucenic Sava de la Buzău.

calendar ortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.