Sfinții Cosma și Damian, doctori fără de arginți
Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox,1 noiembrie 2020! Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian

Sfinții Cosma și Damian au trăit în secolul al IV lea. S-au născut dintr-un tată pagan și o mama creștină, în Asia Mică. Datorită vindecărilor dăruite oamenilor, ei sunt cunoscuți și sub numele de doctori fără arginți. Au primit acest nume pentru că vindecarea era dată nu de medicamente, ci de Hristos.

Pentru acest motiv ei nu primeau niciun fel de plata de la pacienții lor. Singură lor plata era că cel tămăduit să creadă în Hristos.

Pentru că Damian a acceptat trei ouă de la Palladia, o femeie care a fost vindecată de o boală, acesta a cerut să nu fie îngropat alături de fratele sau. Dar, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, cei doi au fost îngropați împreună.

Trebuie să reținem că orice sfânt alina suferințele oamenilor, dar unii au fost și doctori: Cosma și Damian (1 noiembrie), Chir și Ioan (31 ianuarie), alți sfinți ce poartă numele Cosma și Damian (1 iulie) și Pantelimon (27 iulie).

Rugăciune către Sfinţii Mucenici şi Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian

Slăviţilor făcători de minuni şi Doctori fără de arginţi, Cosma şi Damian! Iubindu-L pe Hristos Dumnezeu din tinereţile voastre, nu numai meşteşugul doctorilor aţi învăţat, ci mai ales har neîmpuţinat al tămăduirii tuturor bolilor aţi primit de la Dumnezeu.

Pentru aceasta, şi pe noi, care cădem înaintea cinstitei icoanei voastre, degrab auziţi-ne.

Pe copiii care cer ajutorul vostru la învăţătură povăţuiţi-i cu rugăciunile voastre, că, râvnind vieţuirii voastre, să afle nu numai cele pământeşti, ci mai ales să sporească în cucernicie şi în credinţa cea dreaptă.

Celor ce zac de boală şi s-au deznădăjduit de ajutorul omenesc, dar aleargă la voi cu credinţă fierbinte şi rugăciune osârdnică, tămăduire dăruiţi-le cu cercetarea voastră cea milostivă şi de minuni făcătoare; aşijderea şi pe cei ce din pricina bolilor grele au căzut în trândăvire, în puţînătate de suflet şi în cârtire, cu harul cel dat vouă de Dumnezeu întăriţi-i în răbdare şi îndrumaţi-i că să priceapă sfânta şi desăvârşita voie a lui Dumnezeu în ce ne priveşte şi să se facă părtaşi ai harului mântuitor al lui Dumnezeu.

Pe toţi cei ce aleargă la voi cu osârdie ocrotiţi-i de bolile cele crunte, şi apăraţi-i de moartea năprasnică, şi cu puternica voastră mijlocire înaintea lui Dumnezeu păziţi-i neclintiţi în dreapta credinţă şi ajutaţi-i în sporirea duhovnicească, că împreună cu voi să se învrednicească în veacul ce va să vină a lăuda şi a slăvi numele cel preasfânt şi de mare cuviinţă al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfintelor Mucenițe Chiriena și Iuliana;- Sfinților Mucenici Chesarie, Dasie și a altor cinci;- Sfinților Sfințiți Mucenici Ioan, episcopul, și Iacov, preotul;- Sfântului Mucenic Erminingheld;- Sfinților Mucenici Ciprian și Iuliana;- Sfântului Cuvios Mucenic Iacov cel Nou, împreună cu doi ucenici, Iacov, diaconul, și Dionisie, monahul.

Mâine facem pomenirea Sfinților Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Agapie

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.