Calendar creștin-ortodox, 9 noiembrie, 2022. Sfântul Nectarie Taumaturgul, vindecătorul de cancer. Minunile acestuia 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 9 noiembrie, 2022. Sfântul Nectarie Taumaturgul, vindecătorul de cancer. Minunile acestuia

În fiecare an, pe 9 noiembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nectarie Taumaturgul. Acest sfânt s-a născut pe 1 octombrie 1846, în Silivria, un orășel situat în provincia Tracia din nordul Greciei.

La botez a primit numele de Anastasie. La vârsta de 14 ani se îndreaptă către Constantinopol, dornic să-și continue studiile. În anul 1866, ajunge în insula Chioș, unde lucrează că pedagog și dascăl.

La 27 de ani, devine monah la Mănăstirea Nea Moni, primind numele de Lazăr. După un an de zile este hirotonit diacon, primind numele Nectarie.După ce a absolvit cursurile Facultățîi de Teologie din Atena, în anul 1885, pleacă în Egipt. Aici slujește la biserica „Sfântul Nicolae“, din Cairo. La 15 ianuarie 1889, patriarhul Sofronie îl hirotoneste mitropolit onorific de Pentapolis.

Exilat în Grecia

Din cauza unor slujitori ai Bisericii din Alexandria, care l-au acuzat pe Nectarie că ar vrea să ia locul patriarhului, este trimis în anul 1890 în Grecia. Patriarhul Sofronie va da o ordonanță, prin care îi retrage cinstea arhierească. În Grecia, ajunge director al Seminarului Teologic Ortodox Rizarios.

Renunta la funcția de conducător al Seminarului Teologic și întemeiază Mănăstirea Sfânta Treime din insula Eghina, unde rămâne până la sfârșitul vieții. Trece la cele veșnice pe 8 noiembrie 1920, după ce a îndurat timp de un an și jumătate chinurile cancerului. Deși moare din cauza cancerului, el este grabnic vindecător de cancer și de alte boli grave.

Printr-o întâmplare minunată, trupul sau este descoperit neputrezit și izvorand mir. La 3 septembrie 1953, sfintele sale moaște au fost scoase din mormânt și așezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire și binecuvântare. Canonizarea să a avut loc în 1961, cu zi de prăznuire pe 9 noiembrie.

Moaștele Sfântului Nectarie în România

Creștinii se pot închină moaștelor Sfântului Nectarie la:- Mănăstirea Radu Vodă din București (particele din moaștele sale sunt prezente aici din anul 2002);

– biserica „Sfântul Nectarie“ din cartierul Alexandru cel Bun, din Iași (în anul 2006, la hramul Cuvioasei Parascheva din Iași, Înalt Preasfințitul Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina, a dăruit pe 15 octombrie, o părticică din moaștele sfântului acestei biserici)

– paraclisul Mănăstirii „Maică Domnului

– Bucuria neașteptată” din Mănăstirea rupestră Șinca Veche, județul Brașov (moaștele au fost dăruite de Mănăstirea Grigoriu din Sfântul Munte Athos);

-Mănăstirea Putna;- Schitul „Sfinții Ioan și Nectarie” din Bradetu, județul Argeș;

– Mănăstirea Halmyris din comună Murighiol, județul Tulcea;

– Catedrala arhiepiscopală din Galați;- capela „Sfântul Andrei” din cadrul Spitalului Județean Galați;

– biserica „Sfinții Voievozi” din satul Ghimicesti, comună Fitionesti, județul Vrancea;

– biserica „Sfânta Treime” din localitatea Bucium, județul Brașov;

– biserica Spitalului TBC din Sibiu;- biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Izvorul Tămăduirii” a Spitalului Județean „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava;

– Biserica Memorială „Mihai Viteazul” din Albă Iulia.

Moaștele Sfântului în România
Moaștele Sfântului în România

Moaștele Sfântului Nectarie în afară țării noastre

În mănăstirea din Insula Eghina (Grecia), sunt prezente moaște ale Sfântului Nectarie; în catoliconul Mănăstirii Marea Lavra din Sfântul Munte Athos se află mâna stânga a vindecatorului de cancer, iar în Biserica „Sfântul Nectarie” din Charlotte, Carolina de Nord se găsesc particele din moaștele sfântului.

Minunile Sfântului Nectarie

Maicile de la Mănăstirea Sfânta Treime din insula Eghina, venind la spital să ia trupul Sfântului Nectarie, au scos vestă de pe trupul acestuia și au așezat-o întâmplător pe patul vecin, unde era prezent un paralitic.

Spre mirarea tuturor, paraliticul s-a ridicat din pat și a început să meargă.Părintele protosinghel Matei Bilauca, stareț al mănăstirii din Șinca Veche, povestește: „A venit la noi o bătrânică din Brașov cu niște hăinuțe de-ale nepotelului ei și ne-a rugat să îl pomenim pe băiețel că are o tumoare la cap și a două zi trebuia să fie operat la Spitalul Fundeni.

I-am miruit hăinuțele cu ulei de la candelă de lângă moaștele Sfântului Nectarie și am îndemnat-o să aibă nădejde la Sfântul. A două duminică a venit să-mi spună că în ziua când trebuia operat băiețelul, doctorii au constatat la tomograf că tumoarea nu mai există“.

Sunt nenumărate mărturii ale celor ce au fost vindecați de diferite boli prin ajutorul primit de la Sfântul Nectarie. Aceste minuni sunt consemnate în mai multe volume despre viață Sfântului Nectarie.

Calendar Ortodox

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.