Calendar creștin-ortodox, 9 august, 2022. Sfântul Apostol Matia 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 9 august, 2022. Sfântul Apostol Matia

Sfântul Matia este cinstit pe 9 august. Sfântul Matia a fost ales în rândul celor doisprezece Apostoli, în locul lui Iuda Iscarioteanul, prin tragere la sorți. Sfântul Evanghelist Luca ne relatează acest episod în Faptele Apostolilor: „și au pus înainte pe doi: pe Iosif, numit Barsaba, zis și Iustus, și pe Matia.

Și, rugându-se, au zis: „Tu, Doamne, Care cunoști inimile tuturor, arată pe care dintre aceștia doi l-ai ales să ia locul acestei slujiri și al apostoliei din care a căzut Iuda, că să meargă în locul lui. Și au tras la sorți; și șorțul a căzut pe Matia; și el s-a rânduit împreună cu cei unsprezece apostoli“ (Fapte 1:23-26).

Sfântul Matia s-a născut în Betleem, din tribul lui Iuda. A studiat Cărțile Legii cu Sfântul și Dreptul Simeon. La început a făcut parte din cei șaptezeci de Apostoli.Sfântul Apostol Matia a vestit Evanghelia lui Hristos în Iudeea, Macedonia și Etiopia.

Potrivit unor documente Apostolul Matia ar fi primit martiriul în Etiopia, în vreme ce alte scrieri vorbesc de plecarea să din Etiopia spre Macedonia și Iudeea, locuri unde va vești învățătură lui Hristos. Acestea din urmă documente vorbesc de aducerea să la Templu, din porunca arhiereului Anania, spre a răspunde acuzațiilor aduse de iudei că propovăduiește un proroc fals, pe Iisus Nazarineanul.

Pentru că nu refuză să-și lepede credință în Hristos, Sfântul Apostol Matia este bătut cu pietre până la moarte.Că aceștia să nu fie acuzați de români pentru ucidere nedreaptă, i-au tăiat capul Sfântului Matia, cu o secure.

Amintim că românii apelau la această practică, atunci când cineva se ridică împotriva Cezarului. Astfel, moartea Apostolului Matia are drept motiv nerespectarea legii române și nu credință în Hristos.Potrivit tradiției, moaștele Sfântului Apostol Matia au fost aduse la Roma de împărăteasa Elena, în anul 324.

O parte din ele a fost trimisă în Trier, cel mai vechi oraș din Germania. Aici, ele au fost descoperite în urmă unor lucrări de restaurare a unei biserici. După această descoperire, ele au fost mutate în biserica abatiei benedictine, care își va lua numele Sfântul Apostol Matia.

Această abație este în prezent un mare centru de pelerinaj pentru Biserica Româno-Catolică.Țînând seama că există două versiuni cu privire la locul morții sale, sunt și documente care vorbesc despre prezența moaștelor sale în Georgia de astăzi. Poate fi veridică și această varianta, dacă ținem seama de faptul că Etiopia este identificată de unii cercetători cu estul Georgiei.

Troparul Sfântului Apostol Matia

Apostole sfinte Matia, roagă pe milostivul Dumnezeu, că să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.

Tot în această zi, facem pomenirea:- Sfinților zece mucenici, care au mărturisit pentru sfânta icoană a Mântuitorului: Iulian, Marchian, Ioan, Iacov, Alexie, Dimitrie, Fotie, Petru, Leontie și Maria Patrichia;

– Pătimirii Sfântului Antonin;- Cuviosului Psoe;- Aflării icoanei nefăcute de mâna din Camoliane;- Sfântului Gherman din Alaska;

Mâine facem pomenirea Sfântului Lavrentie

calendar ortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.