Calendar creștin-ortodox 8 august 2018. Sfinţii Ierari Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului, şi Miron, Episcopul Cretei
Calendar creștin-ortodox 8 august 2018. Sfinţii Ierari Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului, şi Miron, Episcopul Cretei
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 8 august, 2023. Sfântul Emilian Mărturisitorul, episcopul Cizicului; Sfântul Ierarh Miron

Sfântul Emilian a slujit că episcop al cetății Cizicului, în timpul domniei împăratului Leon Armeanul (813-820). Nevoind să se supună decretelor date de acest împărat, prin care se cerea scoaterea icoanelor din biserici, Emilian a fost supus la chinuri grele.

Sfântul Emilian a petrecut în surghiun timp de cinci ani, îndurând dureri și umiliri de nedescris pentru mărturisirea lui ortodoxă. A murit că martir. Alături de alți episcopi.

Troparul Sfântului Ierarh Emilian Mărturisitorul

Îndreptător credinței și chip blandetilor, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor.

Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Emilian, roagă pe Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Emilian Mărturisitorul

Sfântul Ierarh Miron, Episcopul Cretei
Sfântul Ierarh Miron, Episcopul Cretei
Sfântul Ierarh Miron, Episcopul Cretei

Pe tine, cel ce te-ai arătat viteaz apărător al Treimii, te mărește, cântându-te, Biserica, pentru care ai și pătimit, Sfinte Mucenice Emilian. Pentru aceea cinstim pomenirea ta, căci ne izbăvești de năpădirea cea păgâneasca pe noi, robii tăi.

Sfântul Miron s-a născut și a crescut în insula Creta. La începutul vieții sale a luat femeie și lucra pământul, mâncându-și pâinea sa din sudoarea feței sale și hrănind și pe alții; pentru că din roadele care îi creșteau împărțea săracilor, și astfel ostenelile lui erau binecuvântate de Dumnezeu, căci, pe cât dădea el din roade, pe atât ele se înmulțeau, și era milostiv mai mult decât ceilalți oameni. Odată a găsit în aria sa pe niște tâlhari furând, care își umpluseră sacii de grâu și nu puteau să-i ridice de pe pământ. Iar el, în loc să-i bată sau să le facă vreun rău, le-a ridicat sarcinile, le-a pus pe umerii acelora cu mâinile sale și le-a poruncit să nu spună la nimeni lucrul acela.

Pentru o viață îmbunătățită ca aceasta a fost pus preot al sfintei biserici a lui Dumnezeu și învăța popoarele sfânta bună credință și le întărea spre nevoințele cele mucenicești, fiind atunci prigonire a păgânului împărat Deciu. Iar după moartea lui Deciu și după încetarea prigonirii, a fost ridicat la scaunul episcopiei. Și cinstea pomenirile sfinților mucenici care au pătimit pentru Hristos în vremea prigonirii, și făcea multe minuni și puteri.

El a oprit curgerea unui râu; căci râul umflându-se, și un bărbat slăvit, anume Triton, având mare nevoie să treacă râul, sfântul episcop a oprit repejunea râului și nu l-a lăsat să curgă până ce acel bărbat, trecând dincolo, s-a întors iarăși înapoi. Iar după ce s-a întors acela, Sfântul Miron a trimis toiagul său, poruncind râului ca iarăși să curgă în calea sa. Și ajungând trimișii, când au tulburat apa cu toiagul sfântului, spunându-i ei porunca arhiereului, îndată a curs râul cu mare pornire și s-a îndreptat în curgerea sa ca mai înainte. Acest mare plăcut al lui Dumnezeu a făcut și alte minuni ca acestea și petrecând toată viața lui cu iubire de Dumnezeu și cu cuvioșie, s-a mutat la Domnul, având vârsta de 100 de ani.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Miron, făcătorul de minuni, episcopul Cretei;- Sfântului Cuvios Părinte Teodor, egumenul de la Oronon;- Sfinților Mucenici Elefterie și Leonid;- A zece sfinți pustnici din Egipt;- A doi sfinți mucenici din Tir;- Sfântului Mucenic Stirachie;- Sfântului Mucenic Anastasie bulgarul;- Sfântului Mucenic Triandafil Zagoreul.

Mâine facem pomenirea Sfântului Apostol Matia.

calendar ortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.