Calendar creștin-ortodox, 4 mai, 2021. A treia zi da Paște. Sfânta Muceniță Pelaghia 3
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 4 mai, 2021. A treia zi da Paște. Sfânta Muceniță Pelaghia

Sfânta Pelaghia s-a născut în cetatea Tars, din părinți păgâni. Auzind despre Hristos, alege să părăsească credința în idoli.

În acea vreme sosește în Tars împăratul Dioclețian (284-305). În timpul șederii împăratului aici, fiul acestuia s-a îndrăgostit de Pelaghia. Când moștenitorul imperial află că Pelaghia a primit botezul creștin, s-a sinucis.

Mama să a denunțat-o împăratului pentru judecată. Împăratul a fost captivat de frumusețea Sfintei Pelaghia și a încercat să o convingă să renunțe la religia ei, promițându-i toate bunurile de pe pământ dacă îi va fi soție.

Sfânta Pelaghia a refuzat oferta împăratului cu dispreț, spunându-i: „Eșți nebun, împărate, să-mi spui mie acestea. Nu-ți fac voia și urăsc căsătoria murdară pe care mi-o propui pentru că eu îl am pe Hristos Mire, Împăratul Cerurilor”.

În urma acestor cuvinte, împăratul a poruncit să fie arsă de vie în văpaia focului aprins într-un vițel de metal. Pelaghia s-a însemnat cu semnul sfintei cruci, a rostit rugăciuni de slavă lui Dumnezeu și intrând în foc, s-a topit precum ceara.

Așa a luat cu cinste mucenicia Sfânta Pelaghia.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfânta Monica din Africa, mama Fericitului Augustin;- Sfântului Cuvios Ilarion, făcătorul de minuni;- Sfântului Cuvios Nichifor, egumenul Mănăstirii Midichia;- Sfântului Cuvios Nichifor Isihastul;- Sfântului Cuvios Atanasie, episcopul Corintului;- Sfinților Cuvioși Afrodisie, Leontie, Antonie, Mel, Valerian și Macrovie, și a celor ce împreună cu ei au mărturisit în Schitopoli (Palestina).

Mâine, facem pomenirea Sfintei Mucenite Irina.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii