Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României
Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 30 noiembrie 2023. Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României. Sfântul Andrei Șaguna

Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Petru și împreună au fost primii ucenici ai lui Hristos. După Pogorârea Sfântului Duh, prin tragere la sorți, Apostolii au primit teritoriile unde să predice.

Astfel, Sfântul Apostol Andrei va predica în Scytia și Asia Mică.

Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, în Grecia. Nu se cunoaște cu exactitate anul morții sale, se presupune că ar fi fost în timpul uneia dintre persecuțiile lui Nero (54-68) sau Domitian (81-96). Potrivit tradiției, a fost răstignit pe o cruce în formă de „X”.

În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât că ziua Sfântului Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României”.

Moaștele Sfântului Apostol Andrei

Moaștele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse din Patras la Constantinopol prin anii 356-357. La puțîn timp după Cruciadă a IV-a, din anul 1204, cardinalul Petru din Capuâ a hotărât că moaștele Sfântului Andrei să fie duse în Italia și așezate în catedrala din Amalfi.

În anul 1462, în timpul papei Pius ÎI, capul Sfântului Apostol Andrei a fost așezat într-o biserica din Roma. Pe 30 noiembrie 1976, papa Paul al VI-lea a dăruit capul Sfântului Andrei bisericii din Patras.

Părticele din moaștele Sfântului Andrei se găsesc în: biserica Schitului rusesc ‘Sf. Andrei’ de lângă Mănăstirea Vatoped, la Catedrala rusă din Celiabinsk (din 1884), la biserica din Gabrovo (Bulgaria), Biserica ‘Sf. Andrei’ din Mesa Geitonia (Limassol – Cipru), la Tbilisi (Georgia), în Catedrala ortodoxă din Astana (Kazahstan); la Trier (Germania), la Mănăstirea Santa Chiara din Napoli.

În biserica din Casino di Cicco Șanț’Apollinare (între Roma și Napoli), la biserica ‘Sf. Andrei’ din Varșovia și cea din Szaflary (lângă Cracovia), la biserica din Saint Lupicin (în Munții Jură, Franța), în Biserica San Pedro de la Rua (Estella, Țară Bascilor), la Mehrba (Malta), în Catedrala catolică din Hong Kong în biserica românească din Viena, Peștera Sfântului Andrei, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgul Neamț, catedrala arhiepiscopală din Galați, biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea și în mănăstirile Neamț, Secu și Hurezi.

Sfântul Andrei Șaguna

Andrei Șaguna a fost unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania, în decursul secolului al XIX-lea. În ziua de 21 iulie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea mitropoliților Transilvaniei Andrei Șaguna (30 noiembrie) și Simion Ștefan (24 aprilie).

Numele Andrei nu este de origine evreiască, ci grecească: Andreas stă în legătură cu andreia, „bărbăție, îndrăzneala” (de la aner, andros, „bărbat”).

Sfântul Andrei Șaguna
Sfântul Andrei Șaguna

Tot astăzi, facem pomenirea Sfântului Frumentie, episcopul Indiei.

Mâine, 1 decembrie, facem pomenirea Sfântului Proroc Naum.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.