Calendar creștin-ortodox 3 Mai 2023. Sfântul Irodion de la Lainici, Sfinții Mucenici Timotei și Mavra 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox 3 Mai 2023. Sfântul Irodion de la Lainici, Sfinții Mucenici Timotei și Mavra

Sfântul Cuvios Irodion de la Mănăstirea Lainici.

Cuviosul Irodion s-a născut în 1821, în București și a primit la botez numele de Ioan. La vârstă de 20 de ani, a intrat că frate în Mănăstirea Cernica. Primește ingerescul chip al călugăriei pe 3 decembrie 1846, sub numele de Irodion.

În septembrie 1850 starețul sau, Calinic, este hirotonit episcop la Râmnicu Vâlcea. Cu acest prilej, Calinic ia cu sine, alături de alți vietuitori și pe Irodion. În anul 1854 îl numește stareț al schitului Lainici. A păstorit cu mici întreruperi 41 de ani, între anii 1854-1900.

Menționăm că după moartea duhovnicului Sfântului Calinic, Irodion devine din ucenic, duhovnic al Sfântului Calinic.

Cuviosul Irodion a trecut la cele veșnice pe 3 mai 1900.

La 7 ani de la mutarea să la Domnul, starețul Teodosie Popescu, la insistențele ucenicului Cuviosului Irodion  ieromonahul Iulian Draghicioiu, cere epsicopului Râmnicului blagoslovenia pentru a-l dezgropa. Este dezgropat, i-au făcut slujba înmormântării și l-au pus în mormânt.

La mormântul Părintelui Irodion se făceau minuni, se vindecau demonizatii și se alungau duhurile necurate. Părintele Visarion Toia a dezgropat pentru a două oară moaștele prin anii 1930 (prima fiind în 1907). Am putea numi această că o a două aflare a moaștelor Cuviosului Irodion.

A pus moaștele într-un alt sicriu mai mic și le-a îngropat la o adâncime de 2,5 metri. La fundul gropii de 2 metri adâncime a săpat altă gropnita mai mică de 1,2/0,7 metri, a pus sfintele moaște în acel sicriu mai mic, le-a îngropat, a pus pământ normal peste ele iar la adâncimea normală a unei gropi de 1,8 – 2 metri a presărat alte oseminte de la alt părinte pentru a derută pe toți potențialii viitori căutători de sfinte moaște. Toate acestea le-a făcut foarte tainic.

Nu știm dacă următorul stareț Calinic Caravan a știut această taină. Cert este că celălalt stareț de după părintele Calinic, părintele Caliopie 1975 – 1985 a făcut săpături că să dezgroape sfintele moaște prin 1985. A săpat la 2 metri adâncimea unei gropi normale, a găsit acele oase puse la derută, a astupat groapă.

Pe 8 aprilie 2009, IPS Părinte Irineu, Mitropolit al Olteniei, a primit binecuvântarea Prefericitului Daniel să găsească moaștele Cuviosului Irodion. Sfântul s-a lăsat redescoperit pe 10 aprilie, iar moaștele sale au fost așezate într-o raclă de argint.

Trecerea Cuviosului Irodion în rândul sfinților a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul ședinței de lucru din 29 octombrie 2010. Sfântul Sinod a hotărât că ziua să de prăznuire să fie 3 mai, ziua trecerii sale la cele veșnice.

Canonizarea Cuviosului Irodion a fost proclamată duminică, 1 mai 2011, la Mănăstirea Lainici.

Mai multe informații despre Sfântul Irodion

Sfinții Mucenici Timotei și Mavra au dobândit moarte martirica la anul 286, în vremea persecuțiilor din timpul împăratului Dioclețian. Sfinții Mucenici Timotei și Mavra erau căsătoriți de numai doauzeci de zile atunci când au fost prinși și duși înaintea guvernatorului cetății Tebaidă, Arianus.

Acesta întrebându-l pe Timotei cine este, mucenicul a răspuns că este creștin și că fusese citeț în biserica. Atunci guvernatorul a încercat să-l intimideze, arătându-i toate instrumentele de tortură ce se găseau la față locului. Însă Timotei, l-a întrebat la rândul sau pe guvernator cum de nu vede mulțimea îngerilor din jurul sau care îl întăresc.

Din acea clipă, Arianus a poruncit că Timotei să fie supus la numeroase chinuri. La pătimirile sfântului a fost de față și soția să Mavra, care a mărturisit la rândul ei credință în Hristos.

După multe alte torturi, Timotei și Mavra au fost răstigniți față în față. Au rămas astfel timp de zece zile, grăind unul către celălat și întărindu-se, iar apoi au trecut la cele veșnice.

Tot în această zi, facem pomenirea:

– Sfinților Mucenici Diodor și Rodopian;

– Sfântului Cuvios Petru, Episcopul Argosului.

– Sfinților douăzeci și șapte de mucenici.

– Sfântului Cuvios Teodosie, egumenul Lavrei Grotelor din Kiev;

Mâine, 4 mai, facem pomenirea Sfintei Mucenite Pelaghia.

creștin-ortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.