Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor
Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 26 noiembrie, 2023. Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor

Sfântul Stelian Paflagonul, ocrotitorul pruncilor și al familiei creșține, este praznuit pe 26 noiembrie. Sfântul Stelian s-a născut în secolul al VI-lea, la Adrianopolis, în provincia Paflagonia din Asia Mică (pe teritoriul Turciei de astăzi), într-o familie foarte bogată.

Sfântul Stelian, cunoscut îndeobște că ocrotitor al pruncilor, a fost sfințit și s-a făcut locaș al Duhului Sfânt încă din pântecele maicii sale. Întru toate era curat și plin de dragoste.

Pentru aceasta, la vremea potrivită, și-a împărțit bogăția pe care o avea săracilor și s-a făcut monah. Dorind să se adâncească în rugăciune și în cunoașterea lui Dumnezeu, a plecat în pustie.

A intrat într-o peștera în care primea hrană de la dumnezeiescul înger. Primește puterea de a vindeca poporul de diverse boli.

Din viața să aflăm că într-o zi,  a venit în popor o boală aducătoare de moarte și mureau într-una pruncii, iar părinții rămâneau fără de copii. Știind mai mulți de nevoitorul și pustnicul Stelian, au început a-l lua mijlocitor înaintea lui Dumnezeu, pentru vindecarea copiilor.

Maicile care s-au rugat Sfântului Stelian au dobândit alți prunci, iar pruncii bolnavi au fost tămăduiți. Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul este pictat în mod obișnuit cu un copil în brațe, pentru neobosita sa misiune de a-i apară pe cei mici, ajutându-i în mod special pe copiii bolnavi.

Moaștele Sfântului Stelian

Biserica Sfântul Stelian, numită „Lucaci”, din București, este mult iubită de credincioși, aceștia găsindu-și adesea alinare la racla cu Moaștele Sfântului Stelian.

Biserica, zidită în anul 1736, de către mitropolitul Ștefan al Țării Românești, a fost refăcută peste ceva vreme, rămânând în picioare până astăzi. Dintre vechile odoare de la biserica mitropolitului Ștefan, biserica a moștenit moaștele Sfântului Cuvios Stelian, dar și ale Sfinților Haralambie, Elefterie și Onufrie.

Cu trecerea timpului, crescând evlavia creștinilor făță de Cuviosul Stelian, pe lângă hramul Sfântul Nicolae, biserica a mai căpătat încă un hram, și anume pe Sfântul Stelian.

Astfel, aceasta este singura biserica din București cu acest hram. Slujbele de fiecare miercuri, săvârșite în cinstea cuviosului, și prăznuirea numelui sau, la 26 noiembrie, atrag numeroși credincioși.

Moaștele se găsesc la Biserica Lucaci din București
Moaștele se găsesc la Biserica Lucaci din București

Rugăciune către Sfântul Cuvios Stelian

Cuvioase Părinte Stelian, sprijinitorul și călăuzitorul în rugăciunile noastre, patimile trupești biruind și împreună cu îngerii locuind, privești neîncetat mărirea cea gătită sfinților, de lumina cerească umplân-du-te.

Acum, în mărirea cerească viețuind și înaintea împăratului Hristos stând, nu uita pe credincioșii care cu îndrăzneala înalță rugăciuni și cer sprijinul tău.

Cel ce de la sânul maicii tale ai fost sfințit, și vas ales al Duhului Sfânt te-ai arătat, luând sub ocrotirea ta pe mame și pe copii, ferindu-i de întristare și de boală, arată-te grabnic vindecător al suferințelor și al bolilor sufletești și trupești ale celor ce te laudă pe tine.

Cel ce din puștiul Paflagoniei ai făcut loc de preamărire a Sfintei Treimi, fă și din pustiul inimilor noastre țărînă bine-plăcută a harului dumnezeiesc, în care să înflorească crinii cei mântuitori ai credinței și să se înmulțească roadele sfințitoare ale faptelor bune; ocrotește cu rugăciunile tale familiile și pe copiii noștri, cerând de la Milostivul Dumnezeu iertare de păcate, sănătate și mântuire, că prin tine și împreună cu tine să lăudăm numele cel sfânt al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.

Tot astăzi, mai facem pomenirea:- Sfântului Cuvios Alipie Stâlpnicul;- Sfântului Cuvios Nicon;- Sfântului Acachie din Scară;- Sfântului Cuvios Iacov Pustnicul;- Sfântului Cuvios Șil, episcopul Corintului din Persida;- Sfântului Mucenic Gheorghe Hiotul.

Mâine, 27 noiembrie, facem pomenirea Sfântului Mucenic Iacob Persul.

creștin-ortodox

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.