Calendar creștin-ortodox 26 Mai 2023. Sfântul Apostol Carp, unul din cei 70 de apostoli 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox 26 Mai 2023. Sfântul Apostol Carp, unul din cei 70 de apostoli

Sfântul Apostol Carp a fost unul din cei 70 de apostoli, următor și slujitor al Sfântului Apostol Pavel, fiindcă ducea scrisorile acestuia la destinatari. A fost hirotonit episcop de Sfântul Apostol Pavel pentru Veria Traciei.

Sfântul Apostol Carp a mai predicat Evanghelia și în Cretă, unde l-a primit pe Sfântul Dionisie Areopagitul în casa sa.

Sfântul Dionisie mărturisește că Apostolul Carp era un om de o mare curatie a minții, foarte blând, nevinovat și smerit; că lui însuși Domnul i S-a înfățișat înainte, înconjurat de îngerii Lui; și că el niciodată nu începea să slujească Sfânta Liturghie până ce nu era încredințat mai întâi de o vedere de sus.

Calendar creștin-ortodox: Sf. Sfinţit Mc. Dionisie Areopagitul
Calendar creștin-ortodox: Sf. Sfinţit Mc. Dionisie Areopagitul

Sfântul Carp a convertit mulți păgâni la creștinism. Asemenea, pe iudei, mustrandu-i, i-a învățat să creadă că Hristos Cel răstignit de ei, este Dumnezeu adevărat și făcătorul tuturor.

A fost ucis cu sălbăticie și cu nemilostivire de ceilalți iudei ce nu crezuseră. Prin cinstitele lui moaște se dau multe tămăduiri bolnavilor, întru slavă lui Hristos, Dumnezeul nostru.

Tot astăzi, facem pomenirea: – Sfinților Apostoli Tadeu și Alfeu, din cei 70 de apostoli; – Sfinților Mucenici Averchie și Elena; – Sfântului Mucenic Alexandru Tesaloniceanul.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Mucenic Iuliu Veteranul.

calendar ortodox

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.