Sfinții șapte tineri din Efes
Calendar creștin ortodox. 22 octombrie 2019. Sfinții 7 tineri din Efes
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 22 octombrie, 2023. Sfinții șapte tineri din Efes; Sfântul Averchie, Episcopul Ierapolei

Sfinții șapte tineri din Efes, mai puțîn cunoscuți în părțile noastre, sunt sărbătoriți de Biserica Ortodoxă de două ori pe an, pe 22 octombrie și pe 4 august. Adesea, ei sunt întâlniți sub denumirea de „cei șapte adormiți”.

Peștera celor Șapte Sfinți din Efes, așezată în Muntele Ohlonului, este identificată de tradiția creștină cu aceea în care și-a dat sufletul Sfânta Maria Magdalena.

Cum și de ce au adormit acești sapti tineri bineplacuti lui Dumnezeu vom află imediat.

Sfântul Averchie a fost episcopul cetății Ierapole din Frigia, în timpul domniei împăratului Antonin și a fiului sau, Marc Aureliu (161-180). Populația acestei cetăți era în majoritate păgâna. În timpul unei serbări păgâne, Sfântul Averchie a intrat în templu și a distrus idolii.

Sfântul Averchie
Sfântul Averchie

Trei tineri dintre păgâni, fiind demonizați și încercând să-l omoare pe episcop, au căzut la pământ înaintea acestuia, iar demonii s-au depărtat de la ei. Văzând minunea sfântului, cinci sute de persoane au crezut în Hristos și au dorit să primească Sfântul Botez.

Cu vremea, Sfântul Averchie a reușit să aducă întreagă cetate Ierapole la dreapta credință. Tot Sfântul Averchie i-a redat vederea mamei proconsulului provinciei, Publius.

Sfântul Averchie a umblat prin orașele și satele vecine vindecand bolnavii și propovăduind cuvântul lui Dumnezeu. A predicat în Siria, Cilicia, Mesopotamia, vizitând Roma și convertind peste mulți oameni la creștinism.

Tradiția consemnează faptul că Sfântul Averchie s-a învrednicit de mai multe ori de vederea lui Hristos. Din acest motiv, cât și pentru faptele sale minunate, a fost numit „întocmai cu Apostolii”.

Sfântul Averchie s-a mutat la Domnul în cetatea Ierapole la o vârstă înaintată.

Tot astăzi facem pomenirea:- Sfântului Kuksa din Odesa;

– Sfântului Mucenic Alexandru episcopul și Iraclie Mucenicul, Anna și Elisaveta, Teodota și Glicheria;

– Sfântului Mucenic Zaharia;

– Sfântului Ruf;

– Cuviosului Lot;

Mâine, facem pomenirea Sfântului Apostol Iacov, fratele Domnului.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.