Sfântul Eustatie și soția să, Teopista, cu cei doi fii: Agapie și Teopist
Calendar creștin ortodox. 20 septembrie 2019. Sfântul Eustatie
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 20 septembrie, 2023. Sfântul Eustatie și soția să, Teopista, cu cei doi fii: Agapie și Teopist

Sfântul Eustatie a fost general al armatei române din vremea împăratului Traian (98-117). Înainte de a primi botezul se numea Placid. Din viața sa aflăm că într-o zi, aflându-se la vânătoare, a gonit un cerb.

Prin descoperire dumnezeiască, Eustatie vede între coarnele cerbului cinstita Cruce a Mântuitorului și aude un glas de la Cruce: „Placide, pentru ce Mă prigonesti? Eu sunt Hristos, pe Care tu Îl cinstești fără să știi, prin lucrările tale cele bune“.

La puțîn timp după această minune, Placid împreună cu soția și copiii săi, s-au botezat. La botez au primit numele de Eustatie, soția lui – Teopista, iar cei doi copii: Agapie și Teopist.

După botez, a mers la locul unde i s-a descoperit Dumnezeu pentru a-I mulțumi și aude din nou glasul Domnului care îi vestește că va lua moarte mucenicească.

Se retrage din armata pentru o vreme, dar revine la insistențele împăratului Traian. Acesta dorea să iasă învingător din lupta cu barbarii. Armata română iese învingătoare avându-l conducător pe Eustatie.

Între timp împăratul Traian a murit, iar noul împărat Adrian, i-a cerut să aducă jertfe idolilor. Pentru că a refuzat, a fost aruncat la fiare împreună cu familia să. Pentru că acestea nu le-au făcut niciun rău, au fost aruncați într-un cazan de aramă încins. În a treia zi, trupurile lor au fost scoase întregi și nearse.

Potrivit documentelor din arhiva parohiei, părticele din moaștele Sfinților Mucenici Eustatie, Teopista, Agapie și Teopist, făcători de minuni și ocrotitori ai familiei creștine, au fost aduse la biserica Iancu Vechi – Mătăsari în anul 1840 de către un credincios din București, Mihai Zidaru, de la Baia (județul Suceava), prima cetate de scaun a Moldovei (secolul al XIV-lea).

De atunci, acestea sunt păstrate că un dar de mare preț al bisericii Iancu Vechi-Mătăsari și venerate cu evlavie. Reputați istorici români, între care menționăm pe Nicolae Iorga (în lucrarea Inscripții din bisericile României adnotate și publicate, București, 1905-1907), atestă existența moaștelor Sfinților Mucenici Eustatie, Teopista, Agapie și Teopist, făcători de minuni și ocrotitori ai familiei creștine, la biserica Iancu Vechi- Mătăsari.

Moaștele Sfântului, sunt păstrate la Biserica Iancu Vechi-Mătăsari
Moaștele Sfântului, sunt păstrate la Biserica Iancu Vechi-Mătăsari

Troparul Sfântului Mucenic Eustatie și al celor împreună cu dansul: soția să Teopisti cu cei doi fii ai lor Agapie și Teopist

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru.

Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri.

Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfinților Mărturisitori Ipatie, episcopul, și Andrei, preotul;- Sfinților Martin, episcop al Romei, și Maxim cel Înțelept;- Sfinților Anastasie, Teodor și Euprepie, ucenici ai Sfântului Maxim;- Sfinților Mucenici Artemidor și Taleleu;- Sfântului Cuvios Meletie, episcopul Ciprului; a lui Ioan Egipteanul, mărturisitorul, și a Sfântului Mucenic Ilarion Criteanul.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Apostol Codrat.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.