Sfânta Lidia
Sfânta Lidia
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 20 mai, 2023. Sfânta Lidia; Sfântul Mucenic Talaleu

Sfânta Lidia din Filipi este cinstită pe 20 mai.

Sfânta Lidia este cunoscută drept prima creștină din Europa. Din Faptele Apostolilor (capitolul al 16-lea) aflăm că după ce Pavel predică mai multor femei adunate la un rău din apropierea cetății Filipi, Lidia, o femeie vânzătoare de porfira, din cetatea Tiatirelor, a crezut în Hristos și a mărturisit că vrea să devină creștină.

Din Scriptură aflăm că „Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima că să ia aminte la cele graite de Pavel” (Faptele Apostolilor 16, 14). Primește botezul de la Sfântul Apostol Pavel, iar în casă ei se formează prima comunitate creștină europeană.

Sfântul Talaleu a trăit în vremea împăratului Numerian (283-284).

Tatăl lui se numea Veruchie, iar mama să, Romilia. Ajunge medic, tămăduind bolnavii fără a cere nimic în schimb. În momentul în care Îl mărturisește pe Hristos, judecătorul poruncește celor doi torționari, Alexandru și Asteriu, să-i perforeze genunchii și să-l atârne de un copac.

Sfântul Taleu
Sfântul Taleu

Dumnezeu, prin purtarea Să de grijă, i-a orbit pe torționari, iar aceștia în loc să-l mutileze pe Talaleu, au găurit o scândură.

Torționarii au fost biciuiti, pentru că s-a crezut că au făcut acest lucru intenționat. În urmă acestei minuni, cei doi au devenit creștini și au primit moartea prin tăierea capului.

Sfântul Talaleu a fost supus mai multor chinuri, iar în cele din urmă, a primit cununa muceniciei prin tăierea capului. Moaștele Sfântului Talaleu sunt prezente în biserica Sfântul Agatonicu din Constantinopol. Menționăm că Sfântul Talaleu este invocat atât în rugăciunile de la Sfântul Maslu, cât și în cele de la sfințirea apei.

Troparul Sfântului Mucenic Talaleu

Mucenicul Tău, Doamne Talaleu, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot în această zi, facem pomenirea:- Sfântului Mucenic Ascla;- Sfinților Cuviosi: Nichita, Ioan și Iosif, ctitorii Mănăstirii Hios;- Sfântului Cuvios Marcu Pustnicul;- Sfântului Cuvios Talasie.

Mâine, facem pomenirea Sfinților Împărați Constantin și mama sa, Elena.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.