Calendar creștin-ortodox 2 iunie 2020. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. VIDEO
Calendar creștin-ortodox 2 iunie 2020. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. VIDEO
Ultima Ora #calendar-ortodox Social

Calendar creștin-ortodox 2 iunie 2020. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. VIDEO

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în Trapezunt (Asia Mică), în jurul anului 1300. Sfântul Ioan își câștigă existența făcând negoț împreună cu tatăl sau. Vindeau icoane, smirnă, mătăsuri de proveniență bizantină și cumpărau grâu, vite, miere sau diverse roade ale pământului.

Într-una dintre călătoriile sale spre Cetatea Albă, Ioan cel Nou a discutat în contradictoriu pe teme religioase cu catolicul Reiz. La sfârșitul acestei călătorii, catolicul i-a spus conducătorului tătar al cetății că Ioan dorește să devină musulman.

Dar în față tătarului, Ioan mărturisește că Hristos este singurul Dumnezeu. După multe chinuri, Ioan cel Nou de la Suceava a fost tarat prin cetate de coadă unui cal. În urmă acestei pedespe Ioan se roagă lui Dumnezeu: „Îți mulțumesc, Stăpâne, Doamne, că m-ai învrednicit pe mine, ticălosul, să-mi spăl păcatele cu însuși sângele meu și curat a mă face de fărădelegile mele cele multe ce am săvârșit înaintea Ta, din pricina neputinței omenești”.

Unul dintre chinuitori, uimit de puterea cu care Ioan primea chinurile, a scos sabia și i-a tăiat capul. Deși nu s-a permis îngroparea lui, acest lucru a fost posibil după ce prin minune, trei îngeri au tamaiat trupul sau. Mai târziu, Ioan i s-a arătat în vis unui preot, care i-a luat moaștele și le-a așezat în altarul bisericii în care slujea. Acolo au stat până când sfintele sale moaște au fost luate de Alexandru cel Bun (1400-1432) și aduse la Suceava, pe 24 iunie 1402. Moaștele sfântului Ioan cel Nou au fost așezate în biserica Mirautilor, pe atunci catedrala mitropolitană.

Amintim că în anul 1950, la propunerea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, între sfinții cu moaște din România al căror cult a fost generalizat în toată Biserica, s-a aflat și Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Dată de prăznuire a Sfântului Ioan cel Nou este 2 iunie, ziua martiriului. Credincioșii vin să-l cinstească pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava și pe 24 iunie, de Sânziene, când prăznuim aducerea sfintelor sale moaște. Acest sfânt este cinstit și că ocrotitor al negustorilor.

Troparul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava

Glasul 4

Viaţa ta pe pământ bine cârmuind, pătimitorule, cu milostenii şi cu neîncetate rugăciuni şi lacrimi şi iarăşi către pătimire bărbăteşte pornindu-te, necredinţa persienească ai mustrat. Drept aceea Bisericii te-ai făcut întărire şi creştinilor laudă, Sfinte Ioane pururea pomenite.

Condacul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava

Glasul 4

Cel ce Te-ai înălţat pe Cruce..

Plutind pe luciul mării cu neguţătorie, de la răsărit către miazănoapte te-ai nevoit şi chemându-te Dumnezeu pe ține, precum Matei vama şi tu neguţătoria lăsând, Aceluia ai urmat prin sângele muceniciei, cu cele vremelnice răscumpărând cele netrecătoare, ai luat cunună de biruinţă.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Nichifor Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului;

– Sfântului Cuvios Mucenic Erasm;

– Sfântului Mucenic Dimitrie, care a mărturisit în Filadelfia.

Mâine, facem pomenirea Sfinților Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie și Claudie.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.