Calendar creștin-ortodox 17 iunie 2020. Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail
Calendar creștin-ortodox 17 iunie 2020. Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 17 iunie, 2021. Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail

Sfinții Manuil, Savel și Ismail au fost trei frați persani, născuți din tată pagan și mama creștină. Mama să i-a botezat în credință creștină.

Acești frați erau ofițeri la curtea împăratului persan. Ei au fost trimiși de împărat către Iulian Apostatul (361-363) spre a negocia și consfinti un tratat de pace între imperiul persan și cel român.

În acea vreme, avea loc un festival pagan la Calcedon, motiv pentru care împăratul Iulian Apostatul aducea împreună cu nobilii săi jertfe idolilor. Cei trei frați au lipsit de la acest festival, declarând că sunt creștini și că nu jertfesc idolilor.

În urmă acestei mărturisiri, Sfinții Manuil, Savel și Ismail au fost aruncați în temniță și apoi supuși la multe chinuri. În timp ce erau torturați, mulțumeau lui Dumnezeu pentru chinurile lor: „Iisuse preadulce, scumpe ne sunt nouă aceste chinuri, pentru dragostea numelui Tău!”.

După această rugăciune, un înger s-a pogorât din cer și a luat durerea lor.

Împăratul Iulian Apostatul, văzând că aceștia nu slujesc idolilor, a poruncit să fie executați prin tăierea capului, iar trupurile lor să fie arse.

În momentul în care au fost omorâți, a avut loc un cutremur în urmă căruia pământul s-a deschis și a luat trupurile mucenicilor din față paganilor spre a nu fi arse.

Mai târziu, pământul a scos la iveală trupurile mucenicilor, pe care creștinii le-au luat și îngropat cu cinste.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Pătimirii Sfinților Mucenici Isavru și cei împreună cu dansul: Inochentie, Felix, Ermia și Peregrin;- Sfântului Mucenic Filonid, episcopul Curiei;- Sfântului Cuvios Pior.

Mâine, facem pomenirea Sfinților Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii