Sfânta Muceniță Eufimia
Sfânta Muceniță Eufimia
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 16 septembrie, 2023. Sfânta Muceniță Eufimia

Sfânta Muceniță Eufimia s-a născut în Calcedon și a trăit în vremea împăratului Dioclețian (284-305). Tatăl ei, senatorul Filofron și mama sa, Theodorisia, erau creștini.

Pentru că Sfanta Muceniță Eufimia refuzat să împlinească porunca proconsului Pricus de a aduce jertfe idolilor, a fost supusă la multe chinuri.

Când a fost întrebată de ce a sfidat porunca dată de proconsul, Sfânta Eufimia a răspuns: „Comandă împăratului și a ta se cuvine să fie împlinită atunci când nu este contrară poruncii lui Dumnezeu.

Dar dacă ea este potrivnică poruncii lui Dumnezeu, atunci ea nu numai că nu trebuie împlinită, dar trebuie și combătută”. A fost aruncată într-un cuptor încins, într-o apă plină de târâtoare otrăvitoare, dar însemnându-se cu semnul sfintei cruci, a ieșit nevătămată. Și-a dat sufletul când a fost aruncată la fiarele sălbatice.

Sfânta Eufimia mai este prăznuită pe 11 iulie, când facem pomenire de minunea petrecută la sfintele sale moaște.

Moaștele Sfintei se găsesc la Catedrala Sfantul Gheorghe a Patriarhiei Ecumenice din Istanbul
Moaștele Sfintei se găsesc la Catedrala Sfantul Gheorghe a Patriarhiei Ecumenice din Istanbul

Pentru a se descoperi dacă învățătura cu privire la cele două firi din Hristos este adevărată, Sfinții Părinți au scris într-o carte dreapta credință – în Hristos sunt două firi, unite într-un mod neamestecat, neschimbat, neîmpărțit și nedespărțit și ereticii și-au scris într-o altă carte învățătură lor și le-au pus pe amândouă pe pieptul Sfintei Eufimia.

După puține zile, au deschis din nou racla și au văzut că la picioarele ei se află cartea ereticilor, iar cea a Sfinților Părinți în mâinile ei).Moaștele Sfintei Eufimia pot fi venerate în Catedrala patriarhală „Sfântul Gheorghe” din Fanar.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfintei Mucenite Meletina;- Sfintei Mucenite Sevastiana, ucenica Sfântului Apostol Pavel;- Sfinților Isachie, Iosif din Georgia și Ludmila;- Sfîntului Cuvios Dorotei din Egipt;- Sfântului Procopie Cehul;- Sfântului Ierarh Ciprian, mitropolit de Kiev.

Mâine, facem pomenirea Sfintelor Mucenite Sofia și a fiicelor sale: Pistis, Elpis și Agapis.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.