Calendar creștin-ortodox, 14 mai, 2022. Sfântul Mucenic Isidor 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 14 mai, 2022. Sfântul Mucenic Isidor

Sfântul Isidor s-a născut în Alexandria și a fost conducător în armata împăratului Deciu (249-251). Ostașul Iuliu este cel care îi vestește comandantului armatei că Isidor este creștin. Lui Isidor i s-a cerut să renunțe la credință creștină și să jertfească idolilor. Refuză, motiv pentru care i se taie limba. În chip miraculos, chiar fără limba, Isidor Îl mărturisea pe Hristos. Isidor a fost condamnat la moarte în anul 251. A primit cununa muceniciei prin tăierea capului.

Troparul Sfântului Mucenic Isidor

Mucenicul Tău, Doamne, Isidor, întru nevoinţa sa, cununa nesctricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru.; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri.

Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Pe 14 mai 2017, a avut loc la Mănăstirea Putna, proclamarea solemnă a canonizării sfinților putneni: Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, și a colaboratorilor săi, Cuvioșii Silă, Paisie și Natan.

În ședința din 6-7 iunie 2016, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât trecerea în rândul sfinților a Mitropolitului Iacob Putneanul al Moldovei, cu zi de prăznuire 15 mai, și a colaboratorilor săi, Cuvioșîi Silă, Paisie și Natan, cu zi de prăznuire 16 mai.

Mucenicul Tău, Doamne, Isidor, întru nevoinţa să, cununa nesctricăciunii a dobândit de la Ține, Dumnezeul nostru.; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Sfințitului Mucenic Terapont;- Sfântului Mucenic Alexandru din Conducheli;- Sfinților Mucenici Alexandru, Varvar și Acolut;- Sfântului Leontie, patriarhul Ierusalimului;- Sfântului Mucenic Marcu Criteanul;- Sfântului Mucenic Ioan Bulgarul.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Cuvios Pahomie cel Mare.

Calendar Ortodox

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.