Sfântul Ierarh Dosoftei
Sfântul Ierarh Dosoftei
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 13 decembrie, 2023. Sfântul Ierarh Dosoftei

Mitropolitul Dosoftei s-a născut în anul 1624 la Suceava, primind la botez numele Dimitrie.

Sfântul Ierarh Dosoftei A studiat pentru început acasă, apoi la Iași, la Colegiul de la Trei Ierarhi, înființat în timpul domnitorului Vasile Lupu.

De aici se îndreaptă spre Liov, unde va studia la Școală Frăției Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”. Aici a învățat limba greacă, latină, slavonă bisericească și polonă, devenind unul dintre poliglotii vremii. În anul 1649 s-a călugărit la Mănăstirea Probota, primind numele Dosoftei.

În anul 1658 a fost ales și hirotonit episcop de Huși, apoi episcop la Român, iar în 1671 a fost ales mitropolit al Moldovei.Toată viață mitropolitului a fost o trudă neîncetată pusă în slujba poporului și a limbii românești. În vremea mitropolitului slujbele se țineau fie în grecește, fie în slavonește, limbi pe care poporul nu le mai înțelegea.

Astfel, marea să grijă era că poporul să înțeleagă ceea ce se slujește în biserica: „să-ntaleaga tot spășenia lui Dumnedzau cu întreg înțeles”.

Mitropolitul Dosoftei a fost unul dintre cei mai mari cărturari români din secolul al XVII-lea, fiind cunoscut că primul poet național, primul traducător în limba română al cărților de slujba religioasă, primul versificator al Psaltirii în tot Răsăritul ortodox, primul traducător în românește al unor cărți din literatură dramatică și istorică universală, primul cărturar român care a copiat documente și inscripții.

Mai este cunoscut drept o personalitate a vieții culturale și spirituale românești și pentru traducerile sale din literatură patristică și pentru contribuția să la formarea limbii literare românești.

În 1686, în urmă campaniei de retragere din Moldova, soldații polonezi au luat cu ei că ostatic și pe mitropolitul Dosoftei. Rămâne în exil până la sfârșitul vieții. A trecut la cele veșnice pe 13 decembrie 1693.

A fost înmormântat la Biserica „Nașterea Domnului” din Zolkiew (Ucraina).

Canonizarea Sfântului Ierarh Dosoftei a fost abrobata de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința de lucru din 5-6 iulie 2005, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Proclamarea solemnă a canonizarii Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, a avut loc în dată de 14 octombrie 2005, la Catedrala mitropolitană din Iași.

Troparul Sfântului Ierarh Dosoftei

Apărătorule al Ortodoxiei și învățătorule al sfințeniei, păstor blând că un miel și mare dascăl al Sfintei Liturghii, Părinte Ierarhe Dosoftei, roagă pe Hristos-Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!

Condacul Sfântului Ierarh Dosoftei

Arătatu-te-ai bun lucrător în via lui Hristos, folosind cuvântul Evangheliei Domnului la povățuirea dreptcredincioșilor pe calea mântuirii, că un adevărat păstor duhovnicesc al Bisericii și slujitor al oamenilor. Credința păzind-o și pe credincioși către Dumnezeu îndreptându-i, întărești nădejdea în sufletele celor care te cinstesc, fericite ierarhe.

Rugăciune către Sfantul Ierarh Dosoftei

O, preaînțelepte, Sfinte Ierarhe Dosoftei, ai fost trimis de Dumnezeu, la vreme de strâmtorare, să fii pavăză Bisericii Moldovei.

Pentru credința, blândețea, răbdarea și milostenia ta, chipul îngeresc ai primit și vrednic te-ai făcut de înălțimea chemării arhierești.

Înțelept tâlcuitor al dreptei credințe, luminător și sfințitor al limbii române, mare iubitor al Sfinților și al Sfintei Liturghii te-ai arătat, Sfinte Ierarhe Dosoftei.

Întrucât te-ai învrednicit să stai în preajma Sfintei Treimi, te lăudăm, cântăm și fericim viața ta curată și multa ta osteneală pentru credința și lucrarea Bisericii lui Hristos.

Acum, te rugăm, păstor luminat al Bisericii și împreună liturghisitor cu îngerii în ceruri, ajută-ne cu mijlocirile tale, rugând pe Dumnezeu să dăruiască poporului nostru tăria dreptei credințe, bucuria vieții sfinte și rodirea faptelor bune; să ocroteacă pe părinți și pe copii, să vindece pe cei bolnavi și să mângâie pe cei întristați; să sporească dragostea noastră, a tuturor, pentru cei săraci, singuri și neajutorați; să ne ajute pe toți să împlinim poruncile Evangheliei lui Hristos, spre slava Sfintei Treimi și mântuirea noastră. Amin.

Tot astăzi, facem pomenirea

– Sfântului Gherman de Alaska;

– Sfinților Mucenici Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest;

– Sfintei Mucenițe Lucia fecioara;

– Cuviosului Arsenie cel din Latro;

– Sfântului Arie, care cu pace s-a săvârșit.

– Sfântului Mucenic Gavriil, arhiepiscopul Serbiei;

Mâine, 14 decembrie, facem pomenirea Sfinților Mucenici Tirs, Levchie și Calinic.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.