Sfântul Dionisie Exiguul. Începutul anului bisericesc
Sfântul Dionisie Exiguul. Începutul anului bisericesc
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 1 septembrie 2023. Sfântul Dionisie Exiguul. Începutul anului bisericesc

Pe 1 septembrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul. Canonizarea să a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 8-9 iulie 2008.

Datorită Sfântului Dionisie Exiguul afirmăm astăzi că suntem în anul 2020 „după Hristos“, deoarece el a propus numărarea anilor începând cu Întruparea Domnului.

Astfel, el abandonează era lui Dioclețian, și acceptă anul 753 a.u.c. ca an al Întrupării Domnului și punctul de la care începe era creștină.

Chiar dacă în calculul propus de el întâlnim și o eroare, ideea în sine a fost cu adevărat revoluționară. Calendarul stabilit de el a fost adoptat în Italia în anul 527, mai târziu în Franța și în Anglia (Sinodul de la Whitby, 664), extinzându-se cu vremea în întreagă lume creștină.

Calificativul de „cel Mic” sau „Exiguus” și l-a luat el însuși că gest de smerenie. S-a născut în jurul anului 470 în Sciția Mică și a intrat de tânăr în viață monahală.

După finalizarea studiilor în una din școlile mănăstireșți din Dobrogea, ajunge că pelerin în Orient. Din cauza monofizismului este nevoit să meargă la Constantinopol și de aici la Roma.

Va lucra sub ascultarea a zece papi, începând cu Atanasie al ÎI-lea (496-498) și încheind în timpul pontificatului lui Vigiliu (537-555).

Datorită traducerilor pe care le-a făcut din diverși scriitori și Părinți ai Bisericii creșține din Orient, cum au fost Chiril al Alexandriei, Grigorie de Nysa, etc, el a făcut cunoscută teologia răsăriteană în mediul latin. A fost și profesor la o școală din Vivarium, întemeiată de Casiodor, unde a predat Dialectica.

Al doilea mare merit care îi revine lui Dionisie cel Mic, se leagă de activitatea de traducere în latină și de colecționare a canoanelor bisericești, fixate la diferite sinoade sau concilii și care fuseseră redactate în limba greacă.

Cuviosul Dionisie Exiguul a trecut la cele veșnice în Italia, la Vivarium, pe la 545-550.

Despre Sfântul Dionisie Exiguul, Casiodor mărturisea: „A fost în zilele noastre călugărul Dionisie, scit de neam, dar după caracter cu totul român, foarte învățat în amândouă limbile, dovedind prin faptele sale echilibrul sufletesc pe care îl învățase în Cărțile Domnului.

A cercetat Scripturile cu o râvna atât de mare și le-a înțeles astfel încât ori de unde ar fi fost întrebat avea răspunsul pregătit, dându-l fără nici o întârziere.

În el era multă simplitate împreună cu înțelepciune, smerenie împreună cu învățătură, moderație împreună cu talentul de a vorbi, încât se socotea un nimic, sau unul dintre cei din urmă slujitori, deși era vrednic, fără îndoială, de societatea regilor.

El se folosea cu o pricepere atât de mare de latină și de greacă, încât orice cărți greceșți lua în mâini, le traducea fără poticnire în latinește și, la fel, pe cele latinești le citea pe grecește, încât credeai că această este scrisă așa cum pronunță gură lui cu o iuțeala nestăvilită.

Este lung să spun cu de-amănuntul toate despre acel bărbat care între celelalte virtuți este dovedit că a avut și acest lucru admirabil, anume că deși se dăruise lui Dumnezeu în întregime, nu refuză să ia parte la întâlniri cu oameni de lume. Era de o castitate rară, deși vedea zilnic soțiile altora; blând, deși mănat de firea pătimașă a celor mânioși”.

Anul Nou bisericesc începe pe 1 septembrie și se încheie pe 31 august. Potrivit tradiției iudaice, în această zi Dumnezeu a început lucrarea de creare a lumii și tot în această zi, Mântuitorul a pus început activității Sale de propovăduire a Evangheliei.

Troparul Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul

Ca o rază strălucitoare ce luminează toată lumea te-ai arătat, Sfinte Cuvioase Dionisie, cel ce ai socotit curgerea timpului după Nașterea lui Hristos și ai făcut cunoscute rânduielile Sfinților Părinți.

Pentru aceasta îți cântăm cu bucurie: Slavă Celui ce ți-a dat ție înțelepciune; Slavă Celui ce te-a binecuvântat pe tine; Slavă Celui ce lucrează prin tine sfințirea vieții noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul

Din Dobrogea strămoșească ai pornit spre Apus ca un apostol, pe Hristos propovăduind și următor Sfinților Părinți făcându-te, Sfinte Cuvioase Dionisie. Lumina ta, Părinte înțelepte, laudă Dumnezeirea cea întreit strălucitoare; pentru aceasta cu dragoste prăznuim sfânta pomenirea ta.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul;- Minunii săvârșite de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu la Mănăstirea Miasinilor;- Sfintei Cuvioase Marta, mama Sfântului Cuvios Simeon Stâlpnicul;- Sfintei Cuvioase Evantia; a adormirii lui Isus Navi;- Sfintelor patruzeci de Mucenițe Fecioare și a lui Amun, diaconul, dascălul lor;- Sfinților Mucenici și frați Evod, Calista și Ermoghen;- Sfântului Cuvios Meletie cel Nou, care s-a nevoit în Muntele Myopolis de lângă Theba (Capadocia);- Sfântului Mucenic Anghel.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Mucenic Mamant.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.