Calendar creștin-ortodox 26 iunie 2023. Sfântul Cuvios David din Tesalonic. Icoana Maicii Domnului din Tihvin 1
Calendar creştin ortodox. 26 iunie 2019. Sfântul Cuvios David din Tesalonic
Ultima Ora #calendar-ortodox Social

Calendar creștin-ortodox 26 iunie 2023. Sfântul Cuvios David din Tesalonic. Icoana Maicii Domnului din Tihvin

Icoana Maicii Domnului de la Tihvin, prăznuită pe 26 iunie, este una cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni din Rusia.

Icoana este păstrată în prezent la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Tihvin (aprox. 200 km de Sankt Petersburg). Se poate spune însă că nu există în Rusia, vreo biseri­că în care să nu se afle o copie a acestei icoa­ne a Născătoarei de Dumnezeu. Icoana Maicii Domnului de la Tihvin aparține tipului iconografic „Hodighitria” sau „Aratatoarea caii”.

Sfântul Apostol Luca a pictat-o
Sfântul Apostol Luca a pictat-o

Potrivit tradiției această icoană ar fi zugrăvită chiar de Sfântul Apostol Luca.

Sfântul Cuvios David

Sfântul Cuvios David s-a născut în Tesalonic și a trăit în secolul al VI lea. Sfântul Cuvios David s-a călugărit de tânăr în Mănăstirea „Sfinților Mucenici Teodor și Mercurie”.

După un timp și-a făcut din creangă unui migdal loc de pustnicie. Aici va îndură ploile, zăpezile, căldură și alte strâmtorări cu multă răbdare timp de trei ani, până când îngerul Domnului îi va cere să se nevoiasca într-o chilie. Pentru viață să curată a primit darul de izgoni pe diavoli și de a vindecă pe bolnavi.

Sfântul Cuvios David ajunge înaintea împăratului, căci urmă să fie numit eparh al Tesalnicului, pune în palmele sale cărbuni aprinși și tamaie, și timp de o ora tămâiază fără a se vatămă. Uimind și bucurand toată firea omenească cu viață și cu minunile sale, Sfântul Cuvios David a trecut la cele veșnice în anul 540.

Troparul Sfântului Cuvios David

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat puștiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminator lumii, strălucind cu minunile, David, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.

 

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Ioan, episcopul Gotiei;

– Sfântului Cuvios Antion.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Cuvios Samson.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.