Document Bombă. Dăncilă și Teodorovici intră la Pușcărie. Au fost prinși
Ultima Ora Economic Politic

Bugetul rușinii naționale s-a prăbușit după primele două luni ale anului

Deputatul PNL de Argeş Dănuţ Bica atrage atenția asupra dezechilibrelor majore pe care le înregistrează deja bugetul general consolidat la finalul lunii februarie:

,,Deși datele comunicate de Ministerul Finanțelor Publice privind execuția bugetară pentru primele două luni ale anului au fost publicate în ziua de 1 aprilie, dezechilibrele majore pe care le înregistrează bugetul național nu sunt deloc o păcăleală, ci realitatea dură! După numai două luni, se confirmă ceea ce, atât noi, parlamentarii Partidului Național Liberal, cât și președintele României, domnul Klaus Iohannis, am susținut atunci când am văzut proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2019 și anume că bugetul elaborat de Guvern este construit pe cifre în mare parte false, bazat pe bani care în realitate nu există, croit greșit, împotriva tuturor obiectivelor majore ale românilor.

Astăzi avem motive serioase de îngrijorare, în condițiile în care veniturile la buget sunt mult mai mici decât prognozase Guvernul, iar cheltuielile cu investițiile reprezintă recordul negativ al ultimilor 20 de ani. Mai concret, veniturile din impozitul pe salarii sunt mai mici cu 1,2 miliarde lei față de aceeași perioadă a anului trecut, deși acestea ar fi trebuit să crească, potrivit Legii bugetului de stat, cu cel puțin 350 milioane de lei. Pierderea de 1,2 miliarde de lei este extrem de dureroasă mai ales pentru cele peste trei mii de consilii locale din România care s-au bucurat că vor primi 100% din impozitul pe venit, iar acum se aleg cu mult mai puțin decât le promisese Guvernul. Tot la capitolul venituri, fondurile nerambursabile primite de la Uniunea Europeană au scăzut cu 25,7%, adică cu peste 807 milioane de lei.

La capitolul cheltuielilor bugetare, cea mai gravă situație este cea aferentă realizării investițiilor publice. Astfel, cheltuielile de capital sunt mai mici cu 78,3% față de aceeași perioadă din 2018, an în care am avut cele mai mici investiții de capital din ultimii 15 ani. De asemenea, investițiile primesc o lovitură și în ceea ce privește cheltuirea sumelor alocate proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, acestea înregistrând o cădere de aproape 22%, mai precis un minus de 708,8 milioane de lei.

Cu o situație gravă se confruntă și bugetul asigurărilor sociale de stat, acolo unde Guvernul a mințit că va avea bani suficienți pentru plata integrală a pensiilor și că va realiza chiar și un excedent de 2,9 miliarde lei, dar execuția bugetului ne arată că în ianuarie bugetul de pensii a înregistrat o gaură de 1,27 miliarde lei, iar în februarie deficitul a crescut la 1,67 miliarde lei.”

            Deputatul PNL Dănuț Bica lansează un avertisment cu privire la situația gravă în care s-ar putea găsi România la finalul anului 2019 din cauza nerealizării investițiilor publice și susține că alegatorii vor sancționa dur, prin vot, promisiunile mincinoase făcute de Guvernul PSD-ALDE: 

,,Dacă bugetul de stat va continua să înregistreze aceleași dezechilibre și în lunile următoare, riscăm ca România să se prăbușească, încet și sigur, sub ochii noștri. Fără bani pentru investiții, nu vom avea nici autostrăzi noi, nici spitale moderne și nici școli care să corespundă standardelor secolului XXI. Dacă adăugăm la această situație și faptul că peste 2000 de consilii locale abia își asigură cheltuielile de funcționare, nerămânându-le nimic pentru modernizarea străzilor, extinderea rețelelor de apă, canalizare și gaze sau pentru renovarea școlilor, ne putem imagina cum va arată țara noastră la finalul acestui an.

Pentru  subdezvoltarea în care se zbate România, pentru că în țară nu se construiește aproape nimic de peste 2 ani, pentru că tinerii continuă să plece disperați în străinătate, există un singur responsabil: Guvernul PSD-ALDE. Pentru toate acestea PSD și ALDE trebuie să plătească cu vârf și îndesat, așa cum se plătește în democrațiile adevărate, adică la vot. Sunt ferm convins că românii îi vor sancționa extrem de dur pe actualii guvernanți, începând chiar cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European și a referendumului din data de 26 mai, când, prin votul lor, vor reconfirma orientarea pro-europeană a țării, precum și susținerea unei justiții independente și a unui stat de drept funcțional.” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PNL Dănuț Bica.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii